Kołaczyki z serem "Buźki"
Tradycyjne kołaczyki z serem u mnie przyozdobione owocami i wychodzą buźki. Dla dzieci frajda z tworzenia. Czasem robię je bez owoców, ale dzieci wolą z owocami, więc wymyślamy zawsze, z czego oczy, z czego nos itp. W zimie mogą być owoce z kompotu np wisienki, a na usta kandyzowana skórka z pomarańczy w postaci pasków. Robię ją z myślą właśnie o tych pysznych drożdżóweczkach, a są na prawdę smakowite: ciasto mięciutkie i delikatne, no i pyszny serek na wierzchu. Zachęcam. Z podanej niżej porcji wychodzi 12 kołaczyków. Idealne na drugie śniadanie, jako dodatek do popołudniowej kawy czy też jako przekąska do pracy lub szkoły. Na drugi dzień też są smaczne.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ450
- 75 g cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- szczypta soli
- ok 250 ml mleka
Na warstwę serową:
- 500 g sera ( u mnie z wiaderka )
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
- W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i 6 łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
- Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Mleka nie wlewamy od razu w całości, tylko partiami. Mieszamy ciasto i jeśli jest za sypkie to dolewamy jeszcze trochę mleka
- Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Przygotowujemy sobie owoce: mogą być jagody, porzeczki, morele, wisienki, brzoskwinie, nektarynki itp
- Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem, żółtkami oraz aromatem pomarańczowym
- Gdy ciasto wyrośnie formujemy go na kształt wałka i następnie kroimy na 12 plastrów. Każdy plaster rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 10-12 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia ( mieści się tylko 6 kołaczyków, więc pieczemy na 2 razy )
- Gdy kołaczyki nieco podrosną za pomocą denka słoika/ szklanki robimy w cieście wgłębienie, pozostawiając przy brzegu ok 0,5-1 cm
- Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, a środki wypełniamy serem - ok 2 duże łyżki na jeden kołacz ( gdy damy zbyt dużo ser może spłynąć )
- Na serze układamy przygotowane owoce. Ja użyłam borówek amerykańskich, moreli i nektarynek
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-23 minuty. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy i od razu wkładamy następną z kolejną porcją kołaczyków ( druga partia piecze się zazwyczaj szybciej niż pierwsza, więc trzeba zaglądać do piekarnika )
- Jeśli nie mamy drugiej blaszki na wymianę, to wyjęte kołaczyki chwilę studzimy, a następnie za pomocą szerokiej łopatki przenosimy je na kratkę kuchenną do wystudzenia i powtarzamy czynność przy drugiej porcji kołaczy. Druga blaszka jest przydatna, bo w czasie gdy pieką się pierwsze kołaczyki możemy sobie przygotować drugą porcję do pieczenia
Fantastyczne wykonanie, każdy by się skusił. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
Usuń