Kołaczyki z serem "Buźki"

 Kołaczyki z serem "Buźki"



       Tradycyjne kołaczyki z serem u mnie przyozdobione owocami i wychodzą buźki. Dla dzieci frajda z tworzenia. Czasem robię je bez owoców, ale dzieci wolą z owocami, więc wymyślamy zawsze, z czego oczy, z czego nos itp. W zimie mogą być owoce z kompotu np wisienki, a na usta kandyzowana skórka z pomarańczy w postaci pasków. Robię ją z myślą właśnie o tych pysznych drożdżóweczkach, a są na prawdę smakowite: ciasto mięciutkie i delikatne, no i pyszny serek na wierzchu. Zachęcam. Z podanej niżej porcji wychodzi 12 kołaczyków. Idealne na drugie śniadanie, jako dodatek do popołudniowej kawy czy też jako przekąska do pracy lub szkoły. Na drugi dzień też są smaczne. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ450
  • 75 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ok 250 ml mleka
Na warstwę serową:
  • 500 g sera ( u mnie z wiaderka )
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
  • W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i 6 łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Mleka nie wlewamy od razu w całości, tylko partiami. Mieszamy ciasto i jeśli jest za sypkie to dolewamy jeszcze trochę mleka
  • Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Przygotowujemy sobie owoce: mogą być jagody, porzeczki, morele, wisienki, brzoskwinie, nektarynki itp
  • Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem, żółtkami oraz aromatem pomarańczowym
  • Gdy ciasto wyrośnie formujemy go na kształt wałka i następnie kroimy na 12 plastrów. Każdy plaster rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 10-12 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia ( mieści się tylko 6 kołaczyków, więc pieczemy na 2 razy )
  • Gdy kołaczyki nieco podrosną za pomocą denka słoika/ szklanki robimy w cieście wgłębienie, pozostawiając przy brzegu ok 0,5-1 cm
  • Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, a środki wypełniamy serem - ok 2 duże łyżki na jeden kołacz ( gdy damy zbyt dużo ser może spłynąć )
  • Na serze układamy przygotowane owoce. Ja użyłam borówek amerykańskich, moreli i nektarynek
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-23 minuty. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy i od razu wkładamy następną z kolejną porcją kołaczyków ( druga partia piecze się zazwyczaj szybciej niż pierwsza, więc trzeba zaglądać do piekarnika )
  • Jeśli nie mamy drugiej blaszki na wymianę, to wyjęte kołaczyki chwilę studzimy, a następnie za pomocą szerokiej łopatki przenosimy je na kratkę kuchenną do wystudzenia i powtarzamy czynność przy drugiej porcji kołaczy. Druga blaszka jest przydatna, bo w czasie gdy pieką się pierwsze kołaczyki możemy sobie przygotować drugą porcję do pieczenia

Komentarze

Prześlij komentarz