Leczo z cukinią do słoików na zimę
Leczo w słoikach przygotowane na zimę to obowiązkowy punkt w moich domowych przetworach, podobnie jak kiszone ogórki. Dostałam dużą ilość żółtej cukinii, którą wykorzystałam do leczo. 
Składniki:
- 2 kg papryki ( mogą być w różnych kolorach, ze zdecydowaną przewagą papryki czerwonej )
 - 1,2 kg cukinii ( ja użyłam żółtej )
 - 2 kg dojrzałych pomidorów ( mogą być już nieco miękkie )
 - 2-3 duże cebule
 - 5-6 ząbków czosnku
 - sól i pieprz
 - 1/4 szklanki oleju
 
Sposób wykonania: 
- W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i smażymy, aż nieco się zeszkli
 - W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pomidory. Po ok 1 minucie wyjmujemy je łyżką cedzakową, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kawałki i dorzucamy do cebuli. Gotujemy razem ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną
 - Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy i wykrawamy środki z pestkami, a następnie kroimy w kosteczkę
 - Po ok 10 minutach gotowania pomidorów dodajemy do nich pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut
 - W tym czasie myjemy cukinię, jeśli jest duża i ma duże pestki, to wykrawamy komory nasienne, a do leczo kroimy tylko sam miąższ
 - Po 10 minutach duszenia papryki dodajemy cukinię, całość solimy i dodajemy pieprz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 5-7 minut
 - Po tym czasie leczo przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy - na dno garnka z szerokim dnem wykładamy ściereczkę z bawełny i wlewamy mocno ciepłą wodę. Wkładamy do niej słoiki i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy nieco moc palnika. Pasteryzujemy ok 10 minut
 - Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki z wody, możemy je odwrócić do góry dnem i czekamy do wystygnięcia. Następnie wynosimy do piwnicy/spiżarni
 
Komentarze
Prześlij komentarz