Leczo z cukinią i parówkami

 Leczo z cukinią i parówkami



     Wrzesień jakoś u nas jest pod znakiem leczo. Zazwyczaj gotuję leczo z boczkiem i kiełbasą, ale tym razem nie było w domu kiełbasy, padał deszcz i nie za bardzo chciało się po nią wychodzić, więc wykorzystałam parówki. Kupuję parówki dla dzieci z szynki bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, więc mam dużą nadzieję, że nie wrzucam do garnka całej tablicy Mendelejewa. Leczo wyszło bardzo smaczne i wszyscy zjedli je ze smakiem. 

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża zielona
  • 1 żółta papryka
  • 2 cukinie  ( w sumie ok 600 g )
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka 
  • mielona ostra papryka
  • parówki ( ja dodałam 7 )
Sposób przygotowania:
  • Cebulę drobno kroimy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim cebulę
  • Pomidory myjemy i zanurzamy na ok 20 sekund we wrzątku ( w osobnym garnku zagotowuję wodę i zanurzam w niej pomidory na ok 20 sekund, po czym wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej ), po czym po przestudzeniu obieramy ze skórki, wykrawamy twardą część od ogonka i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z podsmażoną cebulą. Gotujemy delikatnie je soląc
  • Gdy pomidory się nieco rozgotują dodajemy do nich pokrojone w kosteczkę papryki oraz przeciśnięty czosnek. Gotujemy ok 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojoną cukinię. Gotujemy kolejne 10 minut
  • Pod koniec dosalamy i doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką
  • W osobnym garnku gotujemy parówki. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do leczo
  • Leczo podajemy samodzielnie lub z ulubionym pieczywem

Komentarze