Papryka marynowana z koperkiem i czosnkiem
Kto nie lubi papryki marynowanej? Chyba każdy wykorzystuje ją zimą do sałatek czy na kanapki. Dziś przepis na paprykę marynowaną z dodatkiem kopru, czosnku i cebuli. Warto wypróbować właśnie takie dodatki. Do marynowania użyłam papryki w trzech kolorach, dlatego słoiczki wyglądają ładnie i kolorowo.
Składniki: ( na 6 półlitrowych słoików )
- 2 kg papryki ( czerwonej, żółtej i zielonej, z niewielką przewagą czerwonej )
 - 6 baldachów kopru
 - 12 ząbków czosnku
 - pół średniej cebuli
 - 6 łyżeczek gorczycy białej
 - 12 ziaren ziela angielskiego
 - 24 ziarenka pieprzu czarnego
 - 6 liści laurowych
 - na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 2 łyżka soli kamiennej, 4 łyżki cukru
 - 6 łyżek oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy 6 półlitrowych lub nieco większych słoików. Myjemy je i wyparzamy, podobnie przykrywki
 - Paprykę myjemy, osuszamy a następnie kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy środek z pestkami i białe błonki, a następnie kroimy każdą połówkę na dwa- trzy paski
 - Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu
 - Do każdego słoika wrzucamy 2 ząbki czosnku i kilka piórek cebuli. Wkładamy 1 baldach koperku
 - Kawałki papryk ściśle układamy w słoikach naprzemiennie mieszając kolory. Między paprykami umieszczamy i również liść laurowy
 - Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą i do gotującej się dolewamy ocet. Chwilę razem gotujemy
 - Papryki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Zakręcamy słoik
 - Na dno garnka o szerokim dnie kładziemy ściereczkę i nalewamy gorącą wodę. Umieszczamy w niej słoiki. Wody powinno być tyle, aby sięgała słoikom do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy( pasteryzujemy) słoiki ok 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do spiżarni/piwnicy.
 
Komentarze
Prześlij komentarz