Placuszki bananowe

 Placuszki bananowe 


Placuszki bananowe

Dziś przepis na pyszne placuszki bananowe. które można podać na śniadanie, na deser lub na kolację. Minimum składników, które zawsze ma się w domu, a wychodzą na prawdę smaczne, delikatne placuszki. Z podanej ilości wychodzi 5 - 6 placuszków, które można polać miodem, albo podać z sezonowymi owocami, dżemem czy nutellą.


Składniki:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: dżem, miód, nutella lub sezonowe owoce
Sposób przygotowania:
  • Dojrzałego banana dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca
  • Do rozgniecionego banana wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • Dodajemy większą szczyptę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy z masą 
  • Na koniec dosypujemy 4 łyżki mąki i szczyptę cynamonu. Mieszamy
  • Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Ja po nałożeniu jednej łyżki chwilę czekam, aby ciasto trochę się ścięło i dopiero potem na wierzch daję jeszcze dwie lub 3 łyżki, gdyż ciasto jest rzadkie i gdybyśmy wylali od razu to placek bardzo się rozleje
  • Placuszki smażymy do zrumienienia z obu stron
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z miodem, dżemem, nutellą lub owocami

Komentarze