Pomidory w kawałkach w słoikach

 Pomidory w kawałkach w słoikach


     Krojone pomidory w słoikach są proste do wykonania, a zimą możemy się cieszyć cudownymi pomidorami o niezastąpionym aromacie. Wykorzystać można je na wiele sposobów: do zupy, do sosów, do leczo itp. Do pomidorów dodaję tylko sól, bo resztę przypraw dodaję już wedle potrzeby po otwarciu słoików. Jeśli ktoś chce można dodać czosnek lub bazylię. Ja wolę to zrobić, gdy będę robić jakieś konkretne danie. Na krojone pomidory do słoików wybrałam gatunek lima

Składniki:

  • pomidory ( dowolna ilość )
  • sól ( po jednej płaskiej łyżeczce na 1 kg pomidorów )
Sposób przygotowania:
  • Słoiki i przykrywki myjemy i sterylizujemy ( ja w piekarniku)
  • Pomidory myjemy i wrzucamy na ok 2 minuty do wrzątku. Po tym czasie wyciągamy je cedzakiem na sito i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia
  • Po przestudzeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę i wycinamy twardą część od ogonków
  • Pomidory kroimy na dwie - trzy części, w zależności od wielkości pomidorów. Wrzucamy do garnka i gotujemy ok 15-20 minut, aż pomidory zmiękną, puszczą soki. Do pomidorów dodajemy sól - po 1 płaskiej łyżeczce na każdy kilogram pomidorów
  • Do wyparzonych słoików wlewamy za pomocą małej chochelki wrzące pomidory razem z sokiem, który puściły. Od razu zakręcamy i odwracając do góry dnem ustawiamy jeden obok drugiego i szczelnie okręcamy kocem ( dłużej zachowają ciepło ). Można zapasteryzować ( ja akurat tak przygotowanych pomidorów nie pasteryzuję )

Komentarze