Ptasie mleczko malinowe

 Ptasie mleczko malinowe

Ptasie mleczko malinowe

       Deser malinowy w postaci ptasiego mleczka to doskonały smak i wspaniały aromat malin. Tym razem ptasie mleczko zrobiłam na bazie bitej śmietany, choć robię też z mleka skondensowanego czy z serków homogenizowanych. Ten deser wyjątkowo mi smakował: bo i galaretka i pianka malinowa i wreszcie dużo czekolady, a to wszystko zwieńczone pysznymi malinami. 

Składniki: ( na 6 pucharków/ słoiczków )

  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix
  • pół czekolady ( wg uznania gorzkiej lub mlecznej )
  • maliny na wierzch deseru
Sposób przygotowania:
  • Pierwszą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu
  • Galaretkę rozlewamy po równo do pucharków. Odstawiamy do lodówki do stężenia
  • Drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i studzimy. Następnie wkładamy ją do lodówki, aby się dobrze schłodziła, ale nie ścięła
  • Gdy galaretka w pucharkach stężeje, a druga galaretka się schłodzi ubijamy śmietankę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Gdy śmietana jest dobrze ubita wlewamy do niej małymi porcjami schłodzoną galaretkę cały czas mieszając, ale na mniejszych obrotach
  • Tak przygotowaną masę śmietankową przelewamy po równo do pucharków z galaretką i schładzamy w lodówce, aż ptasie mleczko stężeje
  • Przed podaniem obficie posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy malinami

Komentarze