Risotto z warzywami

 Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

       Mamy teraz porę, kiedy możemy się rozkoszować pysznymi darami jesieni: cukinie, dynie, paprykę. Tak więc mając w spiżarni sporo różnych warzyw postanowiłam wykorzystać je i przygotować risotto z warzywami. warzywne risotto to pyszne, lekkie danie, które można nieco wzmocnić dodając np tartą mozzarellę albo zjeść w wersji delikatniejszej posypane tylko parmezanem.

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto ( arborio )
  • 1 czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • 1 zielona cukinia ok 300 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść fasolki szparagowej zielonej ( użyłam mrożonej )
  • 2,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • kurkuma, estragon, tymianek, mielona ostra papryka
  • opcjonalnie 150 g sera mozzarella
  • parmezan do posypania potrawy
  • kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia
  • Do cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy z cebulą, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 - 3 minuty i dosypujemy ryż, który zalewamy częścią bulionu. Dodajemy fasolkę. Przykrywamy
  • Po 5 minutach dodajemy do ryżu pokrojoną w kostkę cukinię i dolewamy kolejną część płynu. Całość delikatnie solimy. Mieszamy i zakrywamy
  • Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut w razie potrzeby dolewając resztę bulionu i często mieszając. W międzyczasie przyprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, estragonem i pieprzem
  • Gdy płyn odparuje, a ryż jest już miękki wyłączamy palnik i mieszamy całość ze startą mozzarellą ( opcjonalnie )
  • Wykładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem
Polecam też: 


Komentarze