Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką

 Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką


     Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem należy do tych najbardziej popularnych i lubianych. Modyfikując pozostałe składniki można tworzyć coraz to nowe smaki. Dziś przepis na sałatkę z pekinki i kurczaka z dużą ilością czerwonej papryki. Sałatka doskonała na kolację lub nawet na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na gotowanie, bo jest sycąca i pożywna. Można ją zjadać samą bądź z dodatkiem ulubionego pieczywa. Sałatka jest też doskonała do zabrania do pracy na przekąskę. Na zdjęciach akurat zapakowana w słoiczkach deserowych do zabrania do pracy. 

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • mały słoiczek majonezu
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia kurczaka
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka kroimy w drobna kostkę i obtaczamy w przyprawie. Smażymy na oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę
  • Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałaty
  • Do warzyw dodajemy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
  • Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy

Komentarze