Tarte ogórki kiszone na zupę ogórkową w słoikach

 Tarte ogórki kiszone na zupę ogórkową w słoikach



     Ogórki tarte do słoików przydadzą się podczas długiej zimy, bo któż nie lubi zupy ogórkowej? Oczywiście, że można utrzeć do zupy ogórki zakiszone tradycyjnie. Ale ja robię też zwykle kilka słoików tartych ogórków, które kiszą się z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne ogórki kiszone. Ogórki wkładam do słoików o pojemności ok 1/3 litra. W sam raz na jedną zupę dla rodziny. 

Składniki: ( na  9 słoików o pojemności ok 350 ml )

  • 3 kg ogórków
  • nieduża wiązka kopru z baldachami
  • czosnek ( ok 2 główki )
  • kawałek korzenia chrzanu
  • sól ( najlepiej kamienna ) - 3 pełne łyżki
Sposób przygotowania:
  • Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie obcinamy końcówki
  • Tak przygotowane ogórki ścieramy ze skórką na tarełku na grubych oczkach. Można też użyć maszynki z odpowiednim sitkiem do tarcia na grubsze wiórki. Starte ogórki umieszczamy w dużej misce
  • Po starciu ogórki solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok 1 godzinę, aby ogórki puściły sok, a po tym czasie ogórki wraz z płynem, który puściły przekładamy do wyparzonych słoików, na dnie których wcześniej umieszczamy kawałek chrzanu, baldach kopru i dwa ząbki czosnku. Nie zapełniamy słoików do samej góry ( zostawiamy ok 1,5 cm wolnej przestrzeni do zakrętki
  • Słoiki zapełnione ogórkami i płynem dokładnie zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami i odstawiamy na kilka dni  do zakiszenia w temperaturze pokojowej w kuchni, najlepiej na tacce, bo może z nich wypływać płyn, jak to podczas kiszenia bywa. Potem wynosimy do spiżarni lub piwnicy. Po ok 2 tygodniach będą gotowe 

Komentarze