Zupa fasolowa z młodej fasoli Jaś

 Zupa fasolowa z młodej fasoli jaś



         Zupa z młodego jaśka obowiązkowo gości w sezonie na moim stole. Zazwyczaj nie raz, bo dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam do dziś wielkie wyłuskiwanie fasoli ze strąków, które późnym latem lub wczesną jesienią odbywało się u babci. Zdecydowaną większość przeznaczało się do suszenia, a z reszty babcia gotowała pyszną, pożywną zupę. Podobną gotowała też moja mama. Więc i u mnie nie może zabraknąć tych pokochanych w dzieciństwie smaków. Dziś zupa fasolowa z boczkiem.

Składniki:

  • 1 litr świeżej fasoli jaś
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 garście makaronu ( u mnie świderki )
  • 1 duża cebula
  • 250 g chudego boczku ( wędzonego lub pieczonego )
  • 1 duża łyżka gęstego przecieru pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
  • Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą ok 2,5 litra
  • Do fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 25-30 minut dodając ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zupę delikatnie solimy
  • W  międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy razem do zeszklenia cebuli, a następnie całość dodajemy do zupy
  • Do zupy dodajemy też przecier. Dokładnie mieszamy
  • Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. W międzyczasie sprawdzamy, czy zupa jest słona. w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy pieprzem
  • Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Komentarze