Zupa kalafiorowa z pulpecikami drobiowymi
Zupa kalafiorowa to jedna z naszych ulubionych. Czasem robię ją z makaronem. Taką wolą dzieci, a czasem z ziemniakami pod gust męża. A czasem dorabiam do niej jeszcze pulpeciki drobiowe i wtedy mamy na obiad jedno sycące danie. Zupa niezależnie od dodatków jest bardzo smaczna. Nie dodaję żadnych aromatycznych przypraw, aby smak i zapach kalafiora dominował.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałeczek selera
- 3 średnie ziemniaki
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na pulpeciki:
- 1 pierś z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niej startą cebulę i przeciśnięty czosnek, a także tartą bułkę. Solimy, dodajemy pieprz i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki wielkości pomidorków koktajlowych i wrzucamy na delikatnie posolony wrzątek. Gotujemy ok 25 minut. Ja pulpeciki gotuję osobno, ale jeśli ktoś woli można ugotować je w zupie. Ja gotuję zawsze osobno, a do zupy dorzucam pod sam koniec jej gotowania
- Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler zalewamy ok 2 litrami wody. Gotujemy ok 15 minut
- Następnie do zupy dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę ziemniaka i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Solimy i gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem
- Do zupy można dolać nieco wody, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta
- Po tym czasie do zupy dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek
- Następnie do zupy dodajemy pulpeciki i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu
- Na koniec sprawdzamy i jeśli trzeba dosalamy i dodajemy pieprzu
- Na talerzu posypujemy posiekaną pietruszką
Komentarze
Prześlij komentarz