Kotlety z jajek
Kotlety z jajek Kotlety z jajek
Kotlety z jajek |
Dziś mam dla Was przepis na kotlety jajeczne, smaczne i sycące. Alternatywa dla dań mięsnych, pyszne danie na piątek albo po prostu na kolację, podane z ulubioną surówką. Do zrobienia kotletów jajecznych potrzebujemy proste składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Podajemy je np z frytkami lub z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Można podać tylko z surówką eliminując węglowodany.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 małą cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 5 -6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ścieramy na tarełku o średnich lub małych oczkach
- Do startych jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulkę podsmażoną wcześniej na oleju, koperek, sól i pieprz oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy
- Na koniec dodajemy surowe jajko i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Z masy jajecznej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej
- Na patelni rozgrzewamy ojej i smażymy na nim kotleciki na rumiano z każdej strony
- Podajemy z puree ziemniaczanym, frytkami bądź tylko z surówką
Komentarze
Prześlij komentarz