Kotlety z jajek

 Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek


Kotlety z jajek

    Dziś mam dla Was przepis na kotlety jajeczne, smaczne i sycące. Alternatywa dla  dań mięsnych, pyszne danie na piątek albo po prostu na kolację, podane z ulubioną surówką. Do zrobienia kotletów jajecznych potrzebujemy proste składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Podajemy je np z frytkami lub z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Można podać tylko z surówką eliminując węglowodany.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 małą cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 5 -6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Ugotowane jajka ścieramy na tarełku o średnich lub małych oczkach
  • Do startych jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulkę podsmażoną wcześniej na oleju, koperek, sól i pieprz oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy
  • Na koniec dodajemy surowe jajko i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Z masy jajecznej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy ojej i smażymy na nim kotleciki na rumiano z każdej strony
  • Podajemy z puree ziemniaczanym, frytkami bądź tylko z surówką

Komentarze