Pieczona karkówka do kanapek

 "Pieczona karkówka" - domowa wędlina do kanapek

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to doskonała domowa wędlina. Można ją jeść na zimno do pieczywa, ale można też wykorzystać ją do obiadu. Plastry mięsa można podać w dowolnym sosie do ziemniaków, kaszy oraz surówki. Karkówka pieczona w całości jako dodatek do chleba ma tę dużą zaletę, że nie jest naszpikowana konserwantami i chemią, jak wędliny ze sklepu, a oprócz tego jest aromatyczna i smakuje zdecydowanie lepiej niż kupna wędlina. Jak zrobić marynatę do mięsa? Przyprawy do marynaty każdy może sobie ustalić według własnego gustu, choć według mnie nie może zabraknąć tam czosnku. Wszystkie przyprawy mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i nacieramy taką marynatą mięso. Podczas pieczenia w domu roznosi się niezwykle kuszący zapach pieczeni, choć karkówka na kanapki, aby można ją było dobrze i cieniutko pokroić musi porządnie wystygnąć. Tak więc na degustację trzeba trochę poczekać. Ja piekę ją zazwyczaj wieczorem, ale tak, żeby zdążyła wystygnąć, zanim pójdziemy spać, bo chowam ją na noc do lodówki. I rano jest jak znalazł do kanapek na śniadanie czy też  na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moją karkówkę piekę w szklanym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Od jakiegoś czasu staram się już nie używać do pieczenia czy gotowania żadnych foli czy rękawów do pieczenia. 

Tutaj znajdziesz sprawdzony sposób na pieczoną karkówkę z uniwersalnymi przyprawami, które każdy może jeszcze zmodyfikować wg własnych upodobań.

Składniki: 

  • 1,5 kg ładnej karkówki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • duża łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki ( można pominąć, jeśli ktoś nie lubi zbyt pikantnej skórki, lub jeśli wędlinę będą jeść małe dzieci )
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, Jeden ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki i też dodajemy do marynaty
  • Karkówkę myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy ją powstałą marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą i tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki
  • Po tym czasie karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, zamykamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  • Pieczemy 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy w przykrytym naczyniu, w którym się piekło. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało i dało się go łatwo kroić w cienkie plasterki

Komentarze