Zupa chlebowa

 Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

     Prosty przepis, proste składniki, i można wykorzystać w kuchni resztki chleba. Zupa sycąca odpowiednia na takie dni jak teraz. Zupa chlebowa rozgrzeje i doda energii. Przepis stary. Już Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała w swojej książce przepis na tę zupę. Zupa chlebowa pozwala wykorzystać nadmiar chleba czy też chleb, który jest już czerstwy, bo większość z nas chleba przecież nie wyrzuca. Tak więc zupa chlebowa to dobry sposób na spożytkowanie zbędnego chleba w naszej kuchni. Do zupy chlebowej możemy wykorzystać każdy rodzaj pieczywa: chleb pszenny, bułki czy też chleb żytni na zakwasie. Z chleba żytniego  na zakwasie  czy też generalnie z chleba na zakwasie wyjdzie najlepsza zupa chlebowa.

Zupa chlebowa

Składniki:

  • 200 g chleba ( najlepiej żytni na zakwasie, choć możemy wykorzystać każdy zbywający nam chleb)
  • 2 litry bulionu warzywno-mięsnego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty
  • sól, pieprz, majeranek
  • dodatkowo: jajka ugotowane na twardo, małe pęto kiełbasy
Sposób przygotowania:
  • Cebulę drobno kroimy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż ładnie się zeszkli. Potem dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy mieszając, aby czosnek się nie spalił
  • Do cebuli i czosnku wrzucamy pokrojony w kostkę chleb ( jeśli skórka jest z makiem czy sezamem możemy ją odkroić ) i chwilę razem smażymy często mieszając
  • Następnie do garnka wlewamy bulion i wszystko razem gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy solą do smaku. Zupę nieco studzimy, po czym blendujemy ją na gładki krem
  • Zupę ponownie zagotowujemy i doprawiamy ją pieprzem i majerankiem
  • Dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi dość kwaśne zupy typu żurek to tę zupę może dodatkowo zakwasić np sokiem spod ogórków kiszonych bądź sokiem z kiszonej kapusty. Kwas dolewać etapami i próbować zupę, tak aby dostosować jej kwaśność do upodobań własnych i rodziny
  • Do zupy chlebowej dosmażamy na patelni pocięte na połówki plasterki wiejskiej kiełbasy. Dorzucamy do zupy i chwilę razem gotujemy
  • Na talerzu dodajemy jajko ugotowane na twardo

Komentarze