Łazanki z kapusty kiszonej i świeżej z boczkiem i kiełbasą

 Łazanki z kapusty kiszonej i świeżej z boczkiem i kiełbasą

Łazanki z boczkiem i kiełbasą
Łazanki z boczkiem i kiełbasą

Łazanki z boczkiem i kiełbasą
Łazanki z boczkiem i kiełbasą

      Łazanki to typowo polskie danie. Łazanki są pysznym i sycącym daniem. Można je zrobić tylko z kapusty kiszonej lub połączyć świeżą i kiszoną. Ja zazwyczaj tak właśnie robię łazanki. Jest trochę więcej roboty, ale efekt murowany tz wszyscy się zajadają. Łazanki wzbogacam boczkiem i kiełbasą. Takie jedzenie jest i pyszne i sycące. Makaron do łazanek można zrobić samemu lub użyć kupnego. Ja zawsze przygotowuję kapustę na łazanki od razu na dwa dni, więc podana przeze mnie ilość starcza u nas na dwa dni dla całej rodziny. Makaron łazanki dogotowuję w każdy dzień na świeżo.

Składniki: ( na 8-10 porcji )

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 1 duża cebula
  • 350 g boczku ( wybieram chudy )
  • 400 g kiełbasy ( u mnie wiejska )
  • sól i pieprz
  • makaron łazanki 500 g
Sposób przygotowania:
  • Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na drobniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli woda jest zbyt kwaśna można ją odlać ( w całości lub częściowo ) i uzupełnić nową
  • Kapustę świeżą szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka, dolewamy wody( tyle by sięgała połowy wysokości kapusty) i gotujemy delikatnie ją soląc ( gotujemy ok 20-25 min )
  • Na patelnię ( ja używam dużej  patelni typu wok ) wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodajemy do niego posiekaną cebulę i smażymy razem do zeszklenia
  • Gdy cebula jest już zeszklona na patelnię dajemy odcedzone oba rodzaje kapusty. Ja wyławiam je z garnków za pomocą dużej łyżki cedzakowej. Trochę wody spod kapusty jest jak najbardziej wskazana, gdyż kapusta do łazanek będzie się jeszcze dusić na patelni
  • Na patelni kapustę dosalamy do smaku i przyprawiamy pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok 25 minut mieszając od czasu do czasu, a w tym czasie na osobnej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki lub na mniejsze kawałeczki ( ja półplasterki kroję jeszcze na pół)
  • Pod koniec duszenia patelnię odkrywamy, aby nadmiar płynu odparował. Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę i mieszamy
  • W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na łazanki wg przepisu na opakowaniu. Jeśli tak jak u mnie kapusta na łazanki ma starczyć na obiad na dwa dni to gotujemy w jeden dzień 250 g makaronu na łazanki. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i łączymy z połową przygotowanej do łazanek kapusty i mieszamy
  • Drugą część kapusty chowamy po ostygnięciu do lodówki. Na drugi dzień wystarczy ją tylko odgrzać ( można podlać małą ilością wody ), dogotować makaron na łazanki, wymieszać i obiad gotowy

Komentarze

Prześlij komentarz