Brukselka do obiadu
Brukselka do obiadu Gotowana brukselka do obiadu
Brukselka jest i pyszna i zdrowa. Niektórzy rezygnują z gotowania brukselki, bo nie lubią goryczki, którą się wyczuwa po jej ugotowaniu. Są jednak banalne sposoby, aby ją usunąć i cieszyć się pysznym smakiem brukselki bez wyczuwalnej goryczy. Jednym ze sposobów jest dodanie do wody, w której gotuje się brukselka cukru ( na litr wody jedna łyżeczka cukru ) lub też dolanie szklanki mleka do wody. Powinno się też gotować ją bez przykrycia. Innym sprawdzonym sposobem jest przemrożenie brukselki w zamrażalniku.
Składniki:
- 500 g brukselki
- sól, cukier
- 50 g masła
- bułka tarta ( 6-7 łyżek )
Sposób przygotowania:
- Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do której dodajemy też cukier w ilości 1 łyżeczki na 1 litr wody. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy masło dosypujemy bułkę ( połowę ) i dodajemy brukselkę. Mieszamy, aby obtoczyć główki w maśle i bułce. Następnie brukselkę posypujemy resztą bułki i jeszcze raz mieszamy
- Całość podsmażamy na lekkim ogniu
- Podajemy jako dodatek do drugiego dania
Bardzo fajny i prosty pomysł na brukselkę. Brukselka nie musi być zła. :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę:-)
OdpowiedzUsuń