Brukselka do obiadu

 Brukselka do obiadu

Brukselka do obiadu
Gotowana brukselka do obiadu

     Brukselka jest i pyszna i zdrowa. Niektórzy rezygnują z gotowania brukselki, bo nie lubią goryczki, którą się wyczuwa po jej ugotowaniu. Są jednak banalne sposoby, aby ją usunąć i cieszyć się pysznym smakiem brukselki bez wyczuwalnej goryczy. Jednym ze sposobów jest dodanie do wody, w której gotuje się brukselka cukru ( na litr wody jedna łyżeczka cukru ) lub też dolanie szklanki mleka do wody. Powinno się też gotować ją bez przykrycia. Innym sprawdzonym sposobem jest przemrożenie brukselki w zamrażalniku.

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • sól, cukier
  • 50 g masła
  • bułka tarta (  6-7 łyżek )
Sposób przygotowania:
  • Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do której dodajemy też cukier w ilości 1 łyżeczki na 1 litr wody. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy masło dosypujemy bułkę ( połowę ) i dodajemy brukselkę. Mieszamy, aby obtoczyć główki w maśle i bułce. Następnie brukselkę posypujemy resztą bułki i jeszcze raz mieszamy
  • Całość podsmażamy na lekkim ogniu
  • Podajemy jako dodatek do drugiego dania

Komentarze

Prześlij komentarz