Szarlotka tatrzańska

 Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

     Szarlotka jest powszechnie kochanym w Polsce ciastem, a moją ulubioną szarlotką jest szarlotka tatrzańska z dużą ilością jabłek, których nie ścieramy na tarełku tylko kroimy w cienkie plasterki. Doprawione cynamonem, cukrem i wanilią i otoczone pysznym maślanym ciastem. Całość rozpływa się w ustach. Do tej szarlotki używamy szarej renety, która zmięknie, a mimo to zachowa strukturę plasterków, na które kroimy jabłka. 

Szarlotka tatrzańska

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka ( lub 3, jeśli jajka są małe )
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg jabłek odmiany szara reneta
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Sposób przygotowania:
  • Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i drobnym cukrem
  • Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka i śmietanę ( powinny być schłodzone z lodówki ) i zagniatamy jednolite ciasto
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem ( 2/3 ) wykładamy spód formy do pieczenia ( u mnie wyłożony papierem do pieczenia ). Ciasto powinno lekko zachodzić na boki formy. Ja ciasto formuję na kształt walca i kroję go w cienkie plasterki, którymi wykładam formę. Ciasto jest miękkie, więc małym wałeczkiem lub ręką możemy pozalepiać wszelkie miejsca, gdzie brakuje ciasta i je wyrównać
  • Blachę z ciastem wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Przygotowujemy dużą miskę na pokrojone jabłka.
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i kroimy na cienkie plasterki ( ręcznie lub przy pomocy odpowiedniej nakładki w malakserze )
  • Jabłka obsypujemy cynamonem, cukrem i cukrem z wanilią. Delikatnie mieszamy, aby się nie połamały. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można dodać więcej cukru do jabłek
  • Jabłka układamy na cieście, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy ciasto, które umieściliśmy w zamrażalniku
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut 
  • Przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem

Komentarze

Prześlij komentarz