Szybka zupa dyniowa z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym

 Szybka zupa dyniowa z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym

Zupa dyniowa z serkiem topionym

Zupa dyniowa z serkiem topionym

      Dynia gości teraz prawie na okrągło na naszym stole, więc dziś podam kolejny przepis na danie z dynią. Tym razem szybka zupa dyniowa z dodatkiem serka topionego podana z groszkiem ptysiowym. Danie na prawdę szybkie, a bardzo smaczne i zdrowe. Dzieci zjadły po całej miseczce i jeszcze chciały dokładkę. 

Zupa dyniowa z serkiem topionym

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni ( po wydrążeniu i obraniu )
  • 1 duży ząbek czosnku
  • serek topiony o smaku śmietankowym ( ok 70 g )
  • ok 0,5 litra i  bulionu
  • sól i pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka i ostra
  • groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
  • Dynię kroimy na kawałki, podlewamy niewielką ilością wody i rozgotowujemy pod przykryciem
  • Do rozgotowanej dyni dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz wlewamy bulion
  • Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Wszystko chwilę razem gotujemy
  • Zupę blendujemy na krem
  • Podajemy z groszkiem ptysiowym ( można zamiast groszku przygotować grzanki z chleba )

Komentarze