Szybka zupa dyniowa z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym
Zupa dyniowa z serkiem topionym |
Zupa dyniowa z serkiem topionym
Dynia gości teraz prawie na okrągło na naszym stole, więc dziś podam kolejny przepis na danie z dynią. Tym razem szybka zupa dyniowa z dodatkiem serka topionego podana z groszkiem ptysiowym. Danie na prawdę szybkie, a bardzo smaczne i zdrowe. Dzieci zjadły po całej miseczce i jeszcze chciały dokładkę.
Zupa dyniowa z serkiem topionym |
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni ( po wydrążeniu i obraniu )
- 1 duży ząbek czosnku
- serek topiony o smaku śmietankowym ( ok 70 g )
- ok 0,5 litra i bulionu
- sól i pieprz
- kurkuma
- papryka słodka i ostra
- groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na kawałki, podlewamy niewielką ilością wody i rozgotowujemy pod przykryciem
- Do rozgotowanej dyni dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz wlewamy bulion
- Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Wszystko chwilę razem gotujemy
- Zupę blendujemy na krem
- Podajemy z groszkiem ptysiowym ( można zamiast groszku przygotować grzanki z chleba )
Komentarze
Prześlij komentarz