Tradycyjna pieczeń rzymska

 Tradycyjna pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

         Pieczeń rzymska zwana również klopsem to danie smaczne i jednocześnie proste w wykonaniu. Pieczeń doskonale nadaje się do pieczywa, do kanapek, a wiec na zimno, ale również z jej udziałem można przygotować pyszny obiad: plaster pieczeni podany z sosem, ziemniakami i ulubioną surówką - jedno z moich ulubionych dań. Do pieczeni rzymskiej pasuje zarówno sos pieczeniowy, jak i chrzanowy czy koperkowy. Na Wielkanoc przygotowuje się u nas taką pieczeń z jajkami na twardo w środku. 

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki lub biodrówki
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę
  • Mielone mięso łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz pozostałymi przyprawami: majerankiem, solą, pieprzem, słodką papryką 
  • Wszystko dokładnie wyrabiamy
  • Podłużną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy smalcem/masłem i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej mięso i wyrównujemy górę
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę 
  • Podajemy na gorąco do sosów i ziemniaków lub na zimno do kanapek

Komentarze