Zupa grysikowa

 Zupa grysikowa

Zupa grysikowa
Zupa grysikowa
Zupa grysikowa

        Zupa grysikowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Taką zupę gotowała moja mama, ale też jadało się taką np w stołówce studenckiej, więc to typowa zupa kuchni polskiej, zresztą bardzo smaczna. Ja robię ją z dodatkiem mięsa drobiowego, więc jest bardziej sycąca. Zwykle gotuję do niej skrzydełka z kurczaka. W osobnym garnku, gdyż nie znoszę takich wywarów na mięsie. Wolę wywary z warzyw. Ewentualnie dodaję mięso dogotowane osobno.

Zupa grysikowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałeczek selera
  • garstka zielonego groszku ( u mnie mrożony )
  • garść zielonej fasolki szparagowej ( mrożona )
  • 2 średnie ziemniaki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • ok 7 łyżek kaszy manny
  • 5-6 skrzydełek z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  • Skrzydełka gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie wyjmujemy z wody i studzimy. Mięso oddzielamy od kości
  • Zagotowujemy ok 2,5 litra wody. Dodajemy do niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, groszek i fasolkę szparagową. Gotujemy ok 15 minut
  • Po tym czasie do zupy dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i pokrojoną kapustę włoską. Solimy i gotujemy kolejne 7 minut do miękkości ziemniaków
  • Na koniec dosypujemy grysik i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy koperek
  • Do zupy dodajemy mięso ze skrzydełek
  • Zupę zostawiamy chwilę, żeby się odstała i smaki się przegryzły


Komentarze