Piernik bananowy

 Piernik bananowy 

Piernik bananowy
Piernik bananowy
Czas świąteczny coraz bliżej, więc dziś postanowiłam upiec piernik, ale nie taki typowy, lecz wykorzystałam do niego już mocno dojrzałe banany, których nikt nie chciał jeść. Więc to taki chlebek bananowy z nutą piernikową dzięki dodanej do niego przyprawie do piernika. A banany w pierniku sprawdziły się doskonale. Piernik bananowy wychodzi wysoki, puszysty, wilgotny. Cukru w ogóle do niego nie dodaję. Słodycz pochodzi z bananów i miodu ( 5 łyżek ). Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta może dodać 2-3 łyżki cukru.  Piernik bananowy robi się bardzo szybko i łatwo. 

Piernik bananowy

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 5 łyżek oleju
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika ( 40 g )
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g rodzynek
Sposób przygotowania:
  • W jednej misce łączymy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao
  • W drugiej misce rozgniatamy za pomocą widelca banany. Dodajemy do nich jajka, olej oraz 5 łyżek miodu. Mieszamy
  • Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i mieszamy 
  • Na koniec dosypujemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy
  • Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut
  • Po wystudzeniu możemy oblać czekoladą lub lukrem


Komentarze

Prześlij komentarz