Śledzie po sułtańsku

 Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to smaczna sałatka śledziowa z cebulą i rodzynkami w sosie pomidorowym. 

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

  • ok 400 g płatów śledziowych 
  • 2 duże cebule
  • ok 60 g rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
  • Płaty śledziowe zalewamy w misce zimną wodą na ok 2 godziny. W tym czasie zmieniamy wodę dwa razy. Można też kupić śledzie, które są już wymoczone
  • Wymoczone i osuszone filety śledziowe kroimy w poprzek na ok 2 centymetrowe paski i skrapiamy octem
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na ok 15 minut
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż zmięknie. Delikatnie ją solimy
  • Do cebuli dodajemy przecier wymieszany z wodą, liście laurowe, ziele angielskie oraz odsączone z wody rodzynki. Chwilę gotujemy razem z cebulą. Doprawiamy pieprzem. Studzimy
  • Po wystudzeniu mieszamy z pokrojonymi śledziami i wkładamy na kilka godzin do lodówki


Komentarze

  1. Pyszna śledziowa sałatka. Przepis jest już w moim corocznym menu na Święta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz