Śledzie pod pierzynką czyli szuba
.JPG) |
Śledzie pod pierzynką |
.JPG) |
Śledzie pod pierzynką / szuba |
.JPG) |
Śledzie pod pierzynką czyli szuba |
.JPG) |
Śledzie pod pierzynką |
Szuba czyli pyszna sałatka śledziowa. Można się też spotkać pod nazwą śledzie pod pierzynką. Szuba to nic innego jak warstwowa sałatka ze śledziami. Szuba to inaczej kołderka, a w tym przypadku śledzie przykryte kołderką składającą się z kilku warstw różnych warzyw i jajka. Dodatkowo majonez. Całość tworzy pyszną sałatkę, która u mnie w domu nieodłącznie kojarzy się z czasem świątecznym. Nie może jej zabraknąć na stole w Święta Bożego Narodzenia. Szuba to potrawa pochodząca z Kresów, z kuchni ukraińskiej. Kilka prostych składników, a tyle smaku. Można ją zrobić w dużej misce układając składniki warstwowo, obowiązkowo w szklanej, aby można było cieszyć oko kolorami tej sałatki. Można też, jak dziś u mnie, użyć słoiczków deserowych lub salaterek i w ten sposób każdy otrzyma porcję swojej sałatki w osobnym słoiczku/ salaterce. Mi z podanej ilości składników wyszło 6 porcji czyli 6 słoiczków o pojemności 330 ml.
.JPG) |
Szuba |
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 3 buraki
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 4 jajka
- 1 duża czerwona cebula
- 6 łyżek majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy lub pieczemy. Ja upiekłam. Każdy burak zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika na czas pieczenia piernika ( w sumie 1 godzina w 180 stopniach )
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, podobnie marchewki. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach
- Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie z wyjątkiem dwóch żółtek ścieramy na dużych oczkach
- Cebulę drobniutko siekamy
- Buraki obieramy ze skórki i również ścieramy. Ja starłam na średnich oczkach
- Filety śledziowe ( ja kupuję albo w oleju, albo już gotowe wymoczone, więc odpada moczenie filetów w domu ) kroimy w drobną kosteczkę
- Całość układamy warstwowo: albo w dużej szklanej misce, albo w słoiczkach deserowych czy szklanych salaterkach, aby uwidocznić kolorowe warstwy. Na spód dajemy pokrojone śledzie, na nie wykładamy cebulę i jajko. Na jajko nakładamy warstwę majonezu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem
- Na majonezie układamy pokrojone ziemniaki, a na nich marchewkę. Na marchewkę wykładamy buraki
- Na buraki dajemy znów majonez, posypujemy pieprzem i kruszymy na niego pozostawione żółtka
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- Śledzie pod pierzynką odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
.JPG)
Pyszna sałatka w każdej warstwie. Idealna na Święta. :)
OdpowiedzUsuń