Śledzie pod pierzynką czyli szuba
.JPG)  | 
| Śledzie pod pierzynką | 
.JPG)  | 
| Śledzie pod pierzynką / szuba | 
.JPG)  | 
| Śledzie pod pierzynką czyli szuba | 
.JPG)  | 
| Śledzie pod pierzynką | 
      Szuba czyli pyszna sałatka śledziowa. Można się też spotkać pod nazwą śledzie pod pierzynką. Szuba to nic innego jak warstwowa sałatka ze śledziami. Szuba to inaczej kołderka, a w tym przypadku śledzie przykryte kołderką składającą się z kilku warstw różnych warzyw i jajka. Dodatkowo majonez. Całość tworzy pyszną sałatkę, która u mnie w domu nieodłącznie kojarzy się z czasem świątecznym. Nie może jej zabraknąć na stole w Święta Bożego Narodzenia. Szuba to potrawa pochodząca z Kresów, z kuchni ukraińskiej. Kilka prostych składników, a tyle smaku. Można ją zrobić w dużej misce układając składniki warstwowo, obowiązkowo w szklanej, aby można było cieszyć oko kolorami tej sałatki. Można też, jak dziś u mnie, użyć słoiczków deserowych lub salaterek i w ten sposób każdy otrzyma porcję swojej sałatki w osobnym słoiczku/ salaterce.  Mi z podanej ilości składników wyszło 6 porcji czyli 6 słoiczków o pojemności 330 ml.
.JPG)  | 
| Szuba | 
Składniki:
- 4 filety śledziowe 
 - 3 buraki
 - 3 ziemniaki
 - 3 marchewki
 - 4 jajka
 - 1 duża czerwona cebula
 - 6 łyżek majonezu
 - sól
 - świeżo mielony pieprz
 - szczypiorek
 
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy lub pieczemy. Ja upiekłam. Każdy burak zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika na czas pieczenia piernika ( w sumie 1 godzina w 180 stopniach )
 - Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, podobnie marchewki. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach
 - Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie z wyjątkiem dwóch żółtek ścieramy na dużych oczkach
 - Cebulę drobniutko siekamy
 - Buraki obieramy ze skórki i również ścieramy. Ja starłam na średnich oczkach
 - Filety śledziowe ( ja kupuję albo w oleju, albo już gotowe wymoczone, więc odpada moczenie filetów w domu ) kroimy w drobną kosteczkę
 - Całość układamy warstwowo: albo w dużej szklanej misce, albo w słoiczkach deserowych czy szklanych salaterkach, aby uwidocznić kolorowe warstwy. Na spód dajemy pokrojone śledzie, na nie wykładamy cebulę i jajko. Na jajko nakładamy warstwę majonezu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem
 - Na majonezie układamy pokrojone ziemniaki, a na nich marchewkę. Na marchewkę wykładamy buraki
 - Na buraki dajemy znów majonez, posypujemy pieprzem i kruszymy na niego pozostawione żółtka
 - Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
 - Śledzie pod pierzynką odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
 
.JPG)
 
 
Pyszna sałatka w każdej warstwie. Idealna na Święta. :)
OdpowiedzUsuń