Świąteczna chałwa domowa z suszoną śliwką i żurawiną

 Świąteczna chałwa domowa z suszoną śliwką i żurawiną

Chałwa domowa świąteczna
Chałwa domowa z suszoną śliwką i żurawiną

     Chałwa to moja ulubiona słodka przekąska. Od jakiegoś czasu nie kupuję już chałwy, lecz przyrządzam ją samodzielnie. Jest na pewno dużo zdrowsza, bo bez różnych zbędnych, niezbyt korzystnych dla zdrowia dodatków. A poza tym przygotowuje się ją łatwo i szybko, a smakuje obłędnie. Ponadto można poeksperymentować z dodatkami. Przy okazji zbliżających się świąt przygotowałam chałwę z dodatkami, które kojarzą nam się nierozerwalnie ze świętami Bożego Narodzenia: suszonymi śliwkami i cynamonem, oraz z suszoną żurawiną. Całość wyszła pyszna jak zwykle i zniknęła błyskawicznie, choć w lodówce można ją trzymać nawet do tygodnia. Ledwo dotrwała do zdjęć, w okrojonym stanie zresztą. Miłośnikom chałwy polecam domowy wyrób tej pysznej słodkości!

Świąteczna chałwa domowa z suszoną śliwką

Składniki:

  • 2 szklanki białego sezamu
  • 3 łyżki miodu naturalnego płynnego ( dałam spadziowy )
  • szczypta cynamonu
  • 4 mięsiste suszone śliwki
  • 8-10 sztuk owoców suszonej żurawiny ( kupuję suszoną bez cukru, słodzoną sokiem jabłkowym )
Sposób przygotowania:
  • Sezam wsypujemy na patelnię i podgrzewamy ok 3 minuty na średnim ogniu. Przy dłuższym podgrzewaniu zrobi się gorzki
  • Z patelni zsypujemy go do miski, aby przestygł. Nie zostawiamy do wystygnięcia na gorącej patelni
  • Następnie sezam blendujemy na gładko dosypując go partiami do dzbanka. W czasie blendowania zrobi się kleisty
  • Do jednolitej masy sezamowej dodajemy szczyptę cynamonu i 3 łyżki płynnego miodu i dokładnie mieszamy
  • Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, żurawinę ( jeśli owoce są duże ) kroimy na pół
  • Owoce mieszamy razem z masą sezamową albo możemy przełożyć cienką warstwę masy sezamowej na dno foremki, posypać owocami i znów przykryć masą sezamową. Posypać resztą owoców i przykryć to resztą masy. Całość wyrównać i docisnąć
  • Włożyć do lodówki, aby chałwa nieco stężała
  • Ja mam specjalną silikonową foremkę do chałwy, w której idealnie mieści się ilość masy zrobiona z dwóch szklanek sezamu. Ale nie mając takiej małej keksóweczki możemy chałwę umieścić w dowolnych małych naczyniach np salaterkach, kokilkach itp

Komentarze