Fasolka po bretońsku

 Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

     Dziś przedstawiam mój sposób na fasolkę po bretońsku. Z dużą ilością wędliny i z mięsem. Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj w dużej ilości, bo wszyscy ją lubią, a zwłaszcza mój mąż. Więc duży gar fasolki po bretońsku załatwia mi sprawę obiadu na 3 dni. Jest i smacznie i sycąco. Pora zimowa sprzyja gotowaniu takich cięższych i sycących dań, więc fasolka po dłuższej przerwie zagościła i do mojego domu.

Fasolka po bretońsku

Składniki: ( na duży gar fasolki )

  • 800 g suchej fasoli piękny jaś5
  • 400 g kiełbasy ( używam wiejskiej/swojskiej )
  • 400 g chudego boczku
  • 500 g karkówki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • majeranek ( 3 łyżki )
  • 4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g
Sposób przygotowania:
  • Fasolę wieczorem zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc
  • Rano wymieniamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem kminku, liści laurowych i ziela angielskiego
  • W osobnym garnku gotujemy pokrojoną w kostkę karkówkę ( nie lubię wywarów mięsnych, dlatego gotuję osobno. Jeśli komuś to nie przeszkadza można gotować razem z fasolą )
  • Po ok 40 minutach gotowania mięso wyławiamy i przerzucamy do fasoli. Gotujemy do miękkości fasoli w międzyczasie ją soląc 
  • Gdy fasola jest już miękka na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się  tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do fasoli
  • Kiełbasę kroimy na plasterki i również podsmażamy. Gdy wytopi się już tłuszcz przerzucamy do fasoli
  • Do fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest za gęsta dolewamy wody i rozcieńczamy do pasującej nam konsystencji
  • Całość doprawiamy pieprzem i dużą ilością majeranku
  • Razem chwilę jeszcze gotujemy
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze