Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku |
Fasolka po bretońsku |
Fasolka po bretońsku |
Dziś przedstawiam mój sposób na fasolkę po bretońsku. Z dużą ilością wędliny i z mięsem. Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj w dużej ilości, bo wszyscy ją lubią, a zwłaszcza mój mąż. Więc duży gar fasolki po bretońsku załatwia mi sprawę obiadu na 3 dni. Jest i smacznie i sycąco. Pora zimowa sprzyja gotowaniu takich cięższych i sycących dań, więc fasolka po dłuższej przerwie zagościła i do mojego domu.
Fasolka po bretońsku |
Składniki: ( na duży gar fasolki )
- 800 g suchej fasoli piękny jaś5
- 400 g kiełbasy ( używam wiejskiej/swojskiej )
- 400 g chudego boczku
- 500 g karkówki
- 2 cebule
- sól i pieprz
- majeranek ( 3 łyżki )
- 4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g
Sposób przygotowania:
- Fasolę wieczorem zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc
- Rano wymieniamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem kminku, liści laurowych i ziela angielskiego
- W osobnym garnku gotujemy pokrojoną w kostkę karkówkę ( nie lubię wywarów mięsnych, dlatego gotuję osobno. Jeśli komuś to nie przeszkadza można gotować razem z fasolą )
- Po ok 40 minutach gotowania mięso wyławiamy i przerzucamy do fasoli. Gotujemy do miękkości fasoli w międzyczasie ją soląc
- Gdy fasola jest już miękka na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do fasoli
- Kiełbasę kroimy na plasterki i również podsmażamy. Gdy wytopi się już tłuszcz przerzucamy do fasoli
- Do fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest za gęsta dolewamy wody i rozcieńczamy do pasującej nam konsystencji
- Całość doprawiamy pieprzem i dużą ilością majeranku
- Razem chwilę jeszcze gotujemy
- Podajemy z ulubionym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz