Jedno ciasto - 10 rodzajów ciasteczek
Jedno ciasto - 10 różnych ciasteczek |
10 rodzajów ciasteczek z jednego ciasta |
Jedno ciasto - różne ciasteczka |
Jedno ciasto- 10 rodzajów ciasteczek |
Z jednego ciasta można przygotować masę pysznych i całkiem różnych ciasteczek, różniących się nie tylko kształtem, ale i smakiem. Dzieci i wielbiciele słodkiego będą zachwyceni. Tak przygotowane ciasteczka możemy również zaserwować gościom czy upiec na przyjęcie dla dzieci. Baza do ciastek jest prosta w przygotowaniu. Nieco więcej pracy będziemy musieli włożyć w przygotowanie już konkretnych ciasteczek. Wśród tych słodkich pyszności są i ciasteczka kokosowe i rogaliki migdałowe i kakaowe guziki, ciasteczka przekładane dżemem, typowe słoneczka z pieczonym lukrem, ciastka i precelki z posypką z grubego cukru, kolorowe zawijańce oraz ciasteczka z serduszkami. Wszystkie pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Ja do tych ciasteczek nie musiałam nic dokupywać specjalnie. Wszystkie składniki posiadałam w domu. No może większą kostkę masła tylko kupiłam, bo zwykle korzystamy z małych osełek. Generalnie wszystkie składniki powinniśmy mieć w domu. Podstawą, żeby utworzenie takiej ilości różnych ciasteczek przebiegło sprawnie należy wcześniej przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki, aby nie szukać ich w trakcie pracy oraz potrzebne foremki ewentualnie kieliszki do wycinania kółek.
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej t 450
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 140 g cukru pudru
- 260 g masła
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z buraka
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych drobnych
- 3-4 łyżki mielonych migdałów
- cukier puder
- cukier - gruba rafinada
- 1 łyżeczka kakao
- barwnik spożywczy zielony
- białko
- konfitura do przekładania ciasteczek
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- kilka kropek ekstraktu miętowego
- Mąkę przesiać, połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać
- Do suchych składników dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Wyrobić na gładkie ciasto
- Z ciasta uformować wałek i podzielić go na tyle części, ile rodzajów ciasteczek będziemy chcieli przygotować. U mnie było 10 części- nie muszą być równe, wszystko zależy od tego czy chcemy mieć więcej ciasteczek przekładanych konfiturą czy też np migdałowych rogalików
- Po kolei do poszczególnych części dodajemy wybrane składniki. W sumie przygotowałam 10 rodzajów ciasteczek
- Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut, ale zależy od piekarnika i ich grubości. Ja rozwałkowywałam raczej cienko na ok 3 mm. Należy pilnować, bo dużo zależy od piekarnika
- W sumie upiekłam 3 blachy ciasteczek
- Precle i rogaliki pieczemy razem, bo są nieco grubsze i będą się rumienić później niż płaskie cienkie ciasteczka
- Kakaowe guziczki: do ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy, aż kolor będzie równomierny. Ciasta ciemnego zrobiłam nieco więcej, bo wykorzystałam go również do zrobienia kakaowo- miętowych zawijańców. Do zrobienia guzików potrzebujemy obręcz do wycinania kółeczek + kieliszek o nieco mniejszej średnicy, aby zrobić wgłębienie wokół. Do zrobienia dziurek wykorzystałam plastikową słomkę do napojów
- Ciasteczka kokosowe: do kolejnej części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i wyrabiamy. Wykrawamy ciasteczka. Ja wykrawałam ząbkowane kółeczka i dziurkę w środku w kształcie kwiatuszka
- Ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą: należy wyciąć taką samą ilość kółeczek pełnych i kółeczek z dziurką w środku ( u mnie dziurki w kształcie serduszek ). Moje kółeczka miały ząbkowane brzegi. Po upieczeniu ciasteczka z dziurką obsypujemy cukrem pudrem, a na środek pełnego ciasteczka nakładamy nieco dżemu/konfitury i przykładamy ciasteczkiem z dziurką
- Rogaliki migdałowe: do kolejnej części ciasta dodajemy mielone migdały i wyrabiamy. Z ciasta formujemy malutkie rogaliki, które po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
- Ciastka z czekoladą i pistacjami: z kolejnej części ciasta wykrawamy dowolne kształty. Po upieczeniu i wystudzeniu zamaczamy częściowo w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy pokruszonymi pistacjami
- Precelki z grubym cukrem: z ciasta toczymy wałeczki, które formujemy na kształt precelków. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem ( zostały od żółtek, które użyliśmy do ciasta ) i posypujemy grubym cukrem ( cukier gruba rafinada )
- Ciasteczka słoneczka: wykrawamy kółeczka. Przed ich upieczeniem musimy przygotować lukier na białku - 1 białko ucieramy z ok 125 g cukru pudru. Każde kółeczko już na blaszce smarujemy powstałym lukrem. Po upieczeniu jedno ciasteczko smarujemy konfiturą i przykładamy drugim
- Ciasteczka z serduszkiem/ serduszkami: łatwiejszy i mniej pracochłonny jest sposób z jednym serduszkiem na środku. Odrywamy kawałek ciasta od kolejnej części i dodajemy do niej pół łyżeczki soku z buraka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy różowe ciasto i ciasto bez dodatków. Wykrawamy duże serca z ciasta jasnego, a w środku dużego serca wykrawamy mniejsze serduszko. W miejsce małego serduszka jasnego wstawiamy serduszko różowe. Leciutko wałkujemy. Możemy też wycinać serca duże w kolorze różowym i wstawiać do środka serduszka jasne
- Zawijańce kakaowo- miętowe: kawałek ciasta kakaowego zostawiamy z kakaowych guzików. Ciasto miętowe przygotowujemy dodając do niego ekstrakt miętowy ( kilka kropel ) i barwnik spożywczy ( zaczynamy od naprawdę niewielkiej ilości, bo podczas wyrabiania kolor się bardziej uaktywni ). Ciasta: kakaowe i miętowe wałkujemy na takiej samej wielkości prostokąty. Nakładamy jeden na drugi i zwijamy jak roladę. Kroimy na ok 1 centymetrowe krążki i rozpłaszczamy za pomocą dłoni lub wałka
- Z jasnego ciasta wykrawamy ulubione kształty ( u mnie serca ), smarujemy białkiem i obsypujemy cukrem gruba rafinada
- Wykrawane środki z ciasteczek z dziurką piekłam jako mini ciasteczka. Również, gdy zostawało mi troszkę jakiegoś ciasta to wykrawałam z niego mini kształty
Komentarze
Prześlij komentarz