Kanapki na krakersach z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem
Kanapki na krakersach z wędzonym łososiem |
Kanapki na krakersach z serkiem i łososiem |
Kanapki na krakersach z wędzonym łososiem i serkiem |
Czas karnawału to imprezy, domówki. I w takich okolicznościach doskonale sprawdzają się łatwe i szybkie w przygotowaniu kanapki. Bardzo smaczną propozycją są kanapki na krakersach. Przygotowałam je z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem oraz innymi dodatkami. Przygotowanie trwało na prawdę chwilę, a efekt smakowy i wizualny został osiągnięty.
Kanapki na krakersach z wędzonym łososiem |
Składniki:
- ok 15 krakersów
- serek śmietankowy ( 150 g )
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- wędzony łosoś w plastrach ( 100 g )
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- szczypior
Przygotowanie:
- Przygotowujemy serek: mieszamy go z chrzanem i jogurtem naturalnym. Jogurtu nie dodajemy, jeśli serek jest w miarę miękki. Ja dodałam, bo mój ulubiony serek śmietankowy ma dość zwartą konsystencję. Serka nie dosalamy, bo krakersy i łosoś są słone
- Łososia kroimy na paski i zwijamy w ruloniki
- Pomidorki kroimy na cienkie plasterki'
- Szczypior siekamy
- Serek nakładamy na krakersy: możemy za pomocą noża albo, żeby było efektowniej - przy pomocy tylki
- Na krakersa z serkiem nakładamy rulonik łososia, plasterek pomidorka
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Jedna z moich ulubionych domowych przekąsek na imprezy. Czasami zamiast szczypiorku daję koperek. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem używam koperku, zależy co mam pod ręką! :-)
UsuńNa krakersach ppierwsze widze... ale na pewno przetestuję. Dzięki!
OdpowiedzUsuńWarto!
Usuń