Kolorowa pizza na cienkim cieście

 Kolorowa pizza na cienkim cieście

Kolorowa pizza na cienkim cieście

Kolorowa pizza na cienkim cieście


      Zapraszam na pyszną pizzę na cienkim cieście. Kolorową i smakowitą. Z duża ilością warzyw oraz z plasterkami salami. Warzywa można użyć dowolne. Ja zrobiłam z warzyw i salami kolorystyczne pasy, ale można też rozrzucić warzywa byle jak, choć ja uznała, że tak będzie ciekawiej wizualnie. Taka pizza to doskonała przekąska dla gości, ale też pyszne danie na rodzinny obiad. U nas zawsze znika błyskawicznie. Warzywa można dobrać według własnych upodobań. Czasami daję różyczki brokułu lub czerwoną paprykę, oliwki - czarne lub zielone. 

Kolorowa pizza na cienkim cieście

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • ok 12 g świeżych drożdży
  • ok 0,5 szklanki ciepłej wody
Na wierzch pizzy:
  • ok 30-35 dag sera żółtego
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • oregano
  • sól i pieprz
  • pół zielonej papryki
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 4-5 łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • plasterki salami
Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem ( można zacząć od 3/4 szklanki, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby)
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • Salsę dosalamy, doprawiamy pieprzem, oregano
  • Warzywa kroimy w kawałeczki, kukurydzę i  czerwoną fasolę odsączamy
  • Ser ścieramy na tarełku
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości nieco mniejszej od wielkości blaszki. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Ciasto smarujemy salsą, posypujemy startym serem i układamy na nim warzywa i salami tak, aby po przekrojeniu pizzy wzdłuż postały dwa jednakowe prostokąty
  • Wszystko posypujemy oregano
  • Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale nieco dłużej 
  • Po upieczeniu pizzę kroimy wzdłuż przez środek tak, aby powstały dwa jednakowe prostokąty. Następnie kroimy powstałe pasy pizzy na trójkąty
  • Podajemy z salsą lub keczupem
Kolorowa pizza na cienkim cieście

Komentarze