Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

 Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

        Przedstawiam przepis na doskonałe jarskie kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw. Są pyszne i bardzo sycące, a podane z ulubionym sosem ( u mnie z pieczarkowym ) stanowią doskonały obiad. Można je też podać na zimno z bułką, sałatą i np sosem czosnkowym. Smakowita alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. U nas muszę ostatnio ciągle je przygotowywać, bo rodzinka się zajada. 

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej suchej
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół małej cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • 1 duża marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 jajka surowe
  • bułka do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
  • Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Wodę delikatnie solimy i gotujemy do miękkości kaszy ( ok 20 minut ) i odparowania wody. Po ugotowaniu kaszę studzimy
  • W czasie, gdy kasza się studzi przygotowujemy warzywa: na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy
  • Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy starte na tarce o dużych oczkach: marchewkę, cukinię, paprykę i pietruszkę. Delikatnie solimy i smażymy, aż warzywa zmiękną - ok 10 minut
  • Usmażone warzywa przekładamy do garnka z przestudzoną kaszą. Całość mieszamy i blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. Nie musi to być zblendowane na papkę, ale kaszę warto przynajmniej częściowo rozdrobnić ( przy okazji również warzywa )
  • Kaszę z warzywami doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy
  • Na koniec dodajemy 2 surowe jajka i wszystko dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kotleciki - okrągłe lub owalne i obtaczamy w bułce tartej
  • Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy na ciepło np z sosem pieczarkowym lub z ulubioną surówką lub też na zimno w bułce z sałatą i ulubionym sosem ( np czosnkowym )

Komentarze

Prześlij komentarz