Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

 Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

     Kotlety z kaszy jęczmiennej smakują doskonale i stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych. Podane z ulubioną surówką czy też z sosem będą pysznym obiadem, który zadowoli również mięsożerców. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 kotlecików. 

Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • olej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta 
Sposób przygotowania:
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy i odparowania wody - ok 20 minut. Studzimy
  • Gdy kasza się studzi na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy do zeszklenia
  • Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę. Delikatnie solimy i smażymy razem do odparowania płynu spod pieczarek
  • Przestudzoną kaszę rozdrabniamy nieco za pomocą blendera, a następnie dodajemy do niej pieczarki z marchewką
  • Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Z masy formujemy okrągłe kotleciki, które obsypujemy tartą bułką
  • Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron
  • Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z ulubioną surówką, sosem pieczarkowym czy gulaszem

Komentarze