Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

 Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

Sok pomarańczowo-marchewkowy z imbirem
Sok pomarańczowo-marchewkowy z imbirem

Sok pomarańczowo-marchewkowy z imbirem

     Czas grypy i przeziębień trwa i wiele wskazuje na to, że minie jeszcze sporo czasu zanim wirusy i bakterie, które nas teraz atakują, nieco odpuszczą. W walce o odporność doskonałe są soki owocowe i warzywne, które dostarczają nam sporo witamin i minerałów i wzmacniają nasz organizm. Jako, że w moim domu jesteśmy po grypie to wyciskarka wolnoobrotowa poszła w ruch, by odzyskać nieco siły po chorobie i wzmocnić się oraz uchronić przed koleją falą. Taki świeżo wyciskany sok to i skarbnica witamin i minerałów, ale też pyszny napój, który wypija się z wielką przyjemnością. Doskonały dla dorosłych i dzieci. Do mojego soku wykorzystałam: pomarańcze, mandarynki, marchewki, jabłko i imbir. Sok wyszedł słodki, bo i mandarynki i pomarańcze były słodkie. Podobnie marchewka i jabłko. Pysznie, zdrowo i na czasie! Taki sok można też przygotować na przyjęcie karnawałowe dla dzieciaków jako alternatywę dla słodkich, gazowanych napojów. 

Składniki:

4 duże słodkie pomarańcze
8 mandarynek
3 duże marchewki
1 duże jabłko
2-3 cm świeżego imbiru


Wykonanie:

Wszystkie owoce i marchewkę dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, a mandarynki i pomarańcze dzielimy na cząsteczki. Wszystko przeciskamy w wyciskarce. Sok jest pyszny od razu po wyciśnięciu, ale też po chwilowym odstaniu ( choć wtedy można go przemieszać )

Komentarze

Prześlij komentarz