Tortilla po meksykańsku z piekarnika

 Tortilla po meksykańsku z piekarnika

Tortilla po meksykańsku z piekarnika
Tortilla po meksykańsku z piekarnika
Tortilla po meksykańsku z piekarnika

Tortilla po meksykańsku z piekarnika

    Tortilla pod każdą postacią ma w naszym domu powodzenie. Była kilka dni temu, ale pozostał niedosyt, więc upichciłam koleją, ale w innym wydaniu. Tym razem to tortilla po meksykańsku  zapieczona w piekarniku z szarpaną pieczenią z karkówki i smacznymi dodatkami: czerwoną fasolą, czerwoną cebulą, kukurydzą i papryką. Wszystko okraszone pysznym sosem z pomidorów. A wszystko podane z przepyszną, pikantną salsą. Palce lizać! Tak przygotowana tortilla jest idealna na obiad lub nawet na kolację, ale to też doskonała przekąska dla gości. Wszystko można przygotować wcześniej, a tylko zapiec przed samym podaniem. W domu jeszcze kilka opakowań tortilli, więc w najbliższym czasie będą kolejne moje pomysły na wykorzystanie tych pysznych placków.

Składniki:

  • 8 tortilli o śr 20 cm ( 1 opakowanie  )
  • 25 dag sera żółtego
  • ok 35-50 dag pieczonej karkówki
  • ulubiona przyprawa do karkówki  ( u mnie gyros ) i kilka łyżek oleju
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół małej puszki kukurydzy
  • ok 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, oregano,  świeże lub suszone liście kolendry
  • zielenina: pietruszka, kolendra lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
  • Karkówkę ( u mnie większy kawałek, niż potrzebny do tortilli, reszta będzie do kanapek ) nacieramy olejem zmieszanym z przyprawą. Jak mamy czas odstawiamy na kilka godzin do lodówki, jeśli nie - pieczemy od razu. Ja piekę większy kawałek ok 1 godz 40 minut. Mniejsze kawałki pieczemy krócej
  • Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulę. Do warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę i poszarpaną na mniejsze kawałki upieczoną karkówkę. Dosypujemy też ok 4 łyżki startego na dużych oczkach sera żółtego. Wszystko mieszamy
  • Przygotowujemy sos: passatę podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, doprawiamy pieprzem, mieloną papryką, niewielką ilością oregano i sporą łyżeczką suszonej kolendry
  • Sos dolewamy do farszu. Mieszamy. Możemy nie dolewać całego sosu od razu, bo farsz ma być tylko obtoczony sosem, a nie płynny
  • Tortille o średnicy 20 cm kroimy na pół. U mnie opakowanie miało 8 tortilli, więc powstało 16 połówek
  • Z każdej połówki robimy rożek i nakładamy do środka farsz. Na sam wierzch kładziemy trochę startego sera. Rożki układamy w okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę rożków posypujemy delikatnie startym serem, a na niej układamy kolejną warstwę faszerowanych rożków. Posypujemy resztą sera żółtego, a ten oprószamy ostrą mieloną papryką
  • Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut w 180 stopniach
  • Podajemy z salą pomidorowo- paprykową i posypujemy np posiekanym szczypiorkiem
 

Komentarze

  1. Na serial w TV idealne, tylko z tym serem trochę za tłuste, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie ma obowiązku dawać sera, można tylko delikatnie posypać wierzch i też wystarczy!:-)

      Usuń

Prześlij komentarz