Burrito zapiekane w piekarniku

 Burrito zapiekane w piekarniku

Burrito

Burrito

   Meksykańskie burrito robi się w miarę szybko. Burrito to mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryki zawinięte w pszenną tortillę. Ja zapiekłam tę tortillę w piekarniku posypując ją wcześniej żółtym serem. Danie pyszne i niezbyt pracochłonne, jeśli mamy już zmielone mięso. Smakowity farsz zawinięty w rulonik z tortilli będzie wspaniałą przekąską lub sycącym obiadem. U nas znika w tempie błyskawicznym.

Burrito

Składniki:

  • 8 placków tortilli
  • 80 g mięsa mielonego ( wołowego lub wieprzowego )
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • średnia czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 150 ml passaty pomidorowej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • mielona ostra i słodka papryka, świeże lub suszone liście kolendry
  • ok 200 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę smażymy
  • Do cebuli dodajemy zmielone mięso, Solimy go i smażymy ok 15 minut do momentu, aż spod mięsa odparuje płyn
  • Do mięsa dodajemy pokrojone w drobne kawałeczki papryki, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę
  • Dodajemy passatę i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, mieloną paprykę. Passaty dodajemy tyle, żeby całość nie była płynna, tylko obtoczona w sosie pomidorowym. Chwilę wszystko razem dusimy
  • Na każdą tortillę nakładamy z boku część farszu, posypujemy startym żółtym serem i zawijamy w rulonik
  • Tak przygotowane burrito przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Każdy rulonik obsypujemy startym żółtym serem i oprószamy ostrą papryką
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i podgrzewamy, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni
  • Po wyjęciu każdy rulonik kroimy na pół i serwujemy z salsą pomidorowo-paprykową

Komentarze