Deser z mango

 Deser z mango



Deser z mango
Deser z mango

    Deser z mango robi się szybko i jest pyszny. W końcu mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc świata. Z podanej ilości wyszły mi 4 słoiczki deserowe. 

Deser z mango

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 450 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 - 4 łyżki wrzątku
  • 8 ciasteczek owsianych
Sposób przygotowania:
  • Do każdego słoiczka wkruszamy po 2 ciasteczka
  • Obieramy owoce mango i miąższ odkrawamy od pestki. Połówkę  ( lub nieco więcej ) jednego owocu  kroimy w drobną kosteczkę
  • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Po ostygnięciu  ( nie musi zacząć tężeć ) mieszamy dokładnie z serkami homogenizowanymi wyjętymi z lodówki. Najlepiej użyć trzepaczki rózgowej, żeby grudki serka dobrze się rozbiły. Następnie dodajemy do serka wcześniej przygotowane, drobno pokrojone mango. Mieszamy. Pojemnik wkładamy do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć. Nastąpi to dość szybko, bo serki były z lodówki, więc trzeba pilnować, żeby masa nie za bardzo zgęstniała, bo będzie trudno przełożyć ją do słoiczków czy pucharków
  • Gdy masa zaczyna gęstnieć przelewamy ją delikatnie do słoiczków na pokruszone ciasteczka owsiane. Odstawiamy do lodówki
  • Przygotowujemy mus z mango: resztę mango miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy. Mus delikatnie wylewamy na masę z serków. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po 2-3 godzinach deser będzie gotowy

Komentarze