Domowe nachosy

 Domowe nachosy

Domowe nachos

Domowe nachos
Domowe nachosy

    Nachosy to popularna na całym świecie przekąska wywodząca się z Meksyku. To małe, chrupiące kawałeczki tortilli w kształcie trójkącików. Idealna przekąska doskonale komponująca się z salsą, guacamole czy innymi sosami, zarówno pikantnymi, jak i łagodnym.  Nachos sprawdzą się także jako dodatek do różnych dań, np do chili con carne lub do sałatek Niektórzy lubią chrupać je po prostu same. Nachos wypieka się głównie z mąki kukurydzianej. W moim przepisie to połączenie mąki kukurydzianej i pszennej. Z podanej ilości składników upiekłam 3 blachy cieniutkich nachos. Robię je dość często, bo są u nas chętnie chrupane, a i przepisy kuchni meksykańskiej goszczą dość często na naszym stole. Poza tym wiemy, co jemy. W domowych nachos nie ma niezdrowych tłuszczów, a i kompozycję przypraw możemy dostosować do naszych kulinarnych upodobań. 

Składniki:

  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 170 g mąki pszennej
  • bardzo ciepła woda - ponad pół szklanki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki suszonych listków kolendry
  • opcjonalnie: słodka + ostra papryka mielona do oprószenia gotowych nachos
Sposób przygotowania:
  • Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól, dolewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Mieszamy
  • Do mąki dolewamy gorącą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto
  • Ciasto odstawiamy na ok 20 minut, a potem dzielimy ciasto na kilka kawałków i po kolei rozwałkowujemy na bardzo cienkie płaty ok 2 mm
  • Płaty ciasta kroimy na 5-7 centymetrowe pasy, a te z kolei na trójkąciki
  • Trójkąciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja część nachosów posypuję mieszanką mielonej papryki słodkiej i ostrej
  • Nachosy pieczemy ok 12-16 minut w 180 stopniach
  • Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i pieczemy kolejną partię nachosów



Komentarze