Gnocchi szpinakowe

 Gnocchi szpinakowe

Gnocchi szpinakowe

Gnocchi szpinakowe
Gnocchi szpinakowe

    Gnocchi to pyszne włoskie kluseczki ziemniaczane. Można do nich dodać też inne dodatki smakowe. Tym razem dodałam do nich szpinak. Wyszły pyszne, zielone kluseczki, które podałam z żeberkami w sosie. Pyszne danie. A kluseczki szybkie w wykonaniu. To smaczna odmiana od tradycyjnie serwowanych ziemniaków lub kasz. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 żółtko
  • ok 200 g mąki
  • sól
  • 3 bryłki mrożonego szpinaku
Sposób przygotowania:
  • Szpinak rozmrażamy
  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odcedzamy, a następnie dokładnie ubijamy praską do ziemniaków
  • Rozmrożony szpinak odciskamy z wody i dokładnie blendujemy
  • Do ostudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, mąkę - zaczynamy od 170 g oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dosypujemy jeszcze więcej mąki. Ma być miękkie, ale nie lepkie. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków ( te z kategorii sypkich będą wymagały jej mniej)
  • Odrywamy po kawałku ciasta i toczymy z niego wałeczek, dzielimy nożem na ok 2,5 centymetrowe kawałki, końcówki kształtujemy na owalne, a wypukłą stroną widelca robimy z jednej strony kluseczki rowki ( mają one za zadanie lepiej zatrzymywać na kluskach sos )
  • W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy i wrzucamy kluski. Gotujemy ok 2-3 minuty od zagotowania wody
  • Odcedzamy i podajemy z sosami, gulaszami


Komentarze