Meksykańskie chili con carne

 Meksykańskie chili con carne

Chili con carne

Chili con carne
Chili con carne

     Chili con carne to pyszne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej znane dziś na całym świecie przygotowywane z mielonej wołowiny, pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli oraz papryczek chili. Danie bardzo smaczne i sycące, które doskonale sprawdzi się jako domowy obiad podane np z ryżem lub też jako danie dla gości i wówczas można go podać z nachosami. Chili con carne nie jest zbyt pracochłonne, a można cieszyć się doskonałym smakiem tego wywodzącego się z Ameryki dania. Ostrość można zmniejszyć dodając mniej chili i pieprzu, zwłaszcza jeśli danie mają też jeść dzieci. 

Chili con carne
Chili con carne

Składniki:

  • 75 dag mielonej wołowiny/ wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • olej - ok 3 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dajemy na niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając
  • Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając, aż odparuje płyn spod mięsa i mięso lekko się zrumieni. Solimy
  • Do mięsa dolewamy passatę i dusimy razem ok 20 minut
  • Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 10 minut
  • Po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy chili w proszku, kminem rzymskim, suszoną kolendrą, pieprzem i solą oraz oregano. Jeszcze chwilę razem gotujemy
  • Podajemy z ryżem lub z nachosami
  • Jeśli potrawę będą jeść dzieci można dać nieco mniej chili, żeby zmniejszyć nieco ostrość dania
Chili con carne

Komentarze