Meksykańskie chili con carne
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdxpf0OnmoR13rVeH_MF_i--dvTsyit9s51pDdf8a_RwGKNcNPEO-0HjsFxA1UnyrdvDEzrVvK5OeKRDdcyE-nAcHnNe6FbAoQeicFg4tZn-XDDTWykNem08vqK1E4t1kRcupuxkBx2W5uB0WfDOC50H_UWchkTIgPxRkvfj6fBqq4-_j0_0Plbb-kiQ/w640-h482/DSC_3032%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHetKw0tZG-WcvygZjGsYDVnaLxIN5Sknm3v6sguZWj_PUdQLaXa0lqWpdnMfpTPln7AwJ1VLwuzG_cReyEvfVr5DR2kYRZ3ywgeosU78JFbtwbWgrTF-ogeQtKNsvAhyZaqu4dFjdAvPDW_Rr4Ebra5cceOnds5wiROeGojo3xeUEY3g5UpWzxLrDHA/w640-h482/DSC_3039%20(Kopiowanie).JPG) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnleFklCWnXvry8q9SOHa-3O2RXKFGYocL86sYQVdx_yz7Nb-1T-r05lS-60_ZJeXYWa08mfApmpBUBfl0ytaphUVrcDP9gbG47aWYLTwLQx2eZ6zG2D6VffIsXihVhmQnjlADn5I3moCbTLuXZcHzQmsRtYwLqpvMxycUf28aFhCdHv5rHFAcSpkPxA/w640-h482/DSC_3015%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhR_J4_X5dKDebLMchC4mh1LeKE8NxfCm-XXws4zqF7Wstr1S_jgmSaldV7EEdNaZCq54exQehDNUTRvO1OIYICHLra1RvUtRgziQ1eaf4S1A0gufRYqmxmocgMs5hNECb4OUzd_eshriGEFXX5kY19g6fh2OXketQZDqQSa0_xeIT3cU_ljINgQoakSQ/w640-h482/DSC_3012%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne |
Chili con carne to pyszne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej znane dziś na całym świecie przygotowywane z mielonej wołowiny, pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli oraz papryczek chili. Danie bardzo smaczne i sycące, które doskonale sprawdzi się jako domowy obiad podane np z ryżem lub też jako danie dla gości i wówczas można go podać z nachosami. Chili con carne nie jest zbyt pracochłonne, a można cieszyć się doskonałym smakiem tego wywodzącego się z Ameryki dania. Ostrość można zmniejszyć dodając mniej chili i pieprzu, zwłaszcza jeśli danie mają też jeść dzieci.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiikRClQ6qDayW6LdWSJvcLK9oAq96Cvp4bffqo8a4m07-1tnIHQMZFGfg_a2hFb30L5NcTy7wwza_zZT3gwuPnmbQZpzc48-LrlO-p0MMDsdANRFhTQn9vT1HrALmwoMQ2Ghy_SQyinBSLHDEuw3ODUCfTN3R_WhZ5JxTPMJbmrLZ97S8d8oGUll-h0w/w640-h482/DSC_3009%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiph2q8wLy5kbGmhNYZbMnmeLrb_ZrX2_YJK5BE2N-Dnv1urx1zppubaibSzR4DxSvX9IrRjW7BLmI5atPetiP0GEWs5Q94Bbkmjn-51bFPjPmxQIbEZlb2cLRpUmQOSbruK_9HwGUH6FQOxKGaDuC3AmzsnX49139iIktwGFaI8EUwta-jWuqlPM_NA/w640-h482/DSC_3008%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne
|
Składniki:
- 75 dag mielonej wołowiny/ wieprzowiny
- 2 cebule
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- olej - ok 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dajemy na niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając
- Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając, aż odparuje płyn spod mięsa i mięso lekko się zrumieni. Solimy
- Do mięsa dolewamy passatę i dusimy razem ok 20 minut
- Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 10 minut
- Po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy chili w proszku, kminem rzymskim, suszoną kolendrą, pieprzem i solą oraz oregano. Jeszcze chwilę razem gotujemy
- Podajemy z ryżem lub z nachosami
- Jeśli potrawę będą jeść dzieci można dać nieco mniej chili, żeby zmniejszyć nieco ostrość dania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-oMImObPZfN_9EiFvQj0zCLSbU6WwFX4970FLYXB1WStPgAKTl6WwRosh6EpXUg63HeQJna7asX-ZoKRZlIYyM88YojlNlhCnuAjvK5gXSltG9iLVFr7ofPtbVw_Z0QkjRyif7J1qrW2QaLXthPRDsRtqgLX67Dfj-i1J7jQ8oEpWoywvHDrv35FSRw/w640-h482/DSC_3031%20(Kopiowanie).JPG) |
Chili con carne |
Komentarze
Prześlij komentarz