Quesadilla z kurczakiem z piekarnika

 Quesadilla z kurczakiem z piekarnika

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla
Quesadilla

  Quesadilla to danie meksykańskie. Może być daniem mięsnym lub wegetariańskim. To nic innego jak placki tortilli wypełnione pysznym farszem. Podane zazwyczaj z salsą pomidorową, quacamole bądź z sosem czosnkowym, Quesadilla najczęściej przybiera formę dwóch placków tortilli przełożonej pysznym farszem, który nie powinien być zbyt wilgotny. Dlatego warzyw i mięsa nie miesza się z żadnym sosem pomidorowym. Spoiwem jest spora ilość sera. Placki rumieni się zazwyczaj na patelni, a potem kroi jak pizzę. Ja przyrządziłam ją jednak w formie rożków wypełnionych farszem i zapieczonych w piekarniku. Dla mnie wersja łatwiejsza w przygotowaniu, a i fajnie wygląda. Rożki można zjadać trzymając w ręce. Łatwiej dla małych dziecięcych rączek. 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 300 g sera mozzarella
  • 8 tortilli o średnicy 20 cm
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
  • Sos czosnkowy, quacamole lub salsa pomidorowa
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oliwie. Odsączamy i studzimy
  • Papryki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • Warzywa mieszamy z kurczakiem
  • Ser ścieramy na dużych oczkach
  • Tortille kroimy na pół. Z każdej tortilli zwijamy rożek
  • Na dno rożka dajemy trochę sera, a następnie wypełniamy farszem, który znów posypujemy serem
  • Wypełnione rożki układamy w okrąg w dwóch warstwach. Po ułożeniu 1 warstwy posypujemy ją niewielką ilością sera i układamy drugą warstwę, którą znów posypujemy resztą sera
  • Zapiekamy w 170 stopniach ok 25-30 minut, aż rożki z tortilli ładnie się zrumienią
  • Quesadillas podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym, guacamole lub z salsą pomidorową czy też pomidorowo-paprykową

Komentarze

Prześlij komentarz