Ragout mięsno - warzywne
Ragout mięsno-warzywne |
Ragout mięsno-warzywne |
Ragout to jednogarnkowe danie wywodzące się z Francji. Ragout to rodzaj gulaszu mięsnego, mięsno-warzywnego lub tylko warzywnego. Zazwyczaj mięso i warzywa kroi się w jednakowej wielkości kawałki, podsmaża, a potem podlewając winem lub bulionem dusi w gęstym sosie. Poza tym różnorakie przyprawy i wychodzi pyszne, gęste ragout zjadane zazwyczaj z bagietką, kaszą lub solo. Ragout można przygotować praktycznie z każdego rodzaju mięsa począwszy od drobiu ( kurczak, indyk, kaczka, gęś ) poprzez wołowinę i wieprzowinę, a skończywszy na owocach morza i rybach. Fani kuchni wegańskiej mogą przygotować pyszne ragout w wersji warzywnej. Do ragout wieprzowego czy wołowego zaleca się dodanie czerwonego wytrawnego wina, które jeszcze bardziej wzbogaci smak tej francuskiej potrawy.
Składniki:
- ok 1 kg mięsa wieprzowego użyłam chudej karkówki )
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 młoda cukinia
- 25 dag pieczarek
- 1 marchewka
- ok 200 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- ok 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a po jej zeszkleniu przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w równą kostkę mięso oprószone solą. Smażymy na wolnym ogniu często mieszając do lekkiego zrumienienia
- Do mięsa dolewamy bulion oraz wino. Dusimy ok 40 minut pod przykryciem
- Do mięsa dodajemy pokrojone w mniej więcej podobnej wielkości kawałki warzywa: marchewkę, paprykę i pieczarki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut .
- Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojoną cukinię oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i tymiankiem. Dusimy kolejne 10 minut
- Ragoùt podajemy z makaronem, kaszą czy bagietką
Ragout |
Komentarze
Prześlij komentarz