Ragout mięsno-warzywne

 Ragout mięsno - warzywne

Ragout mięsno-warzywne
Ragout mięsno-warzywne

Ragout mięsno-warzywne

Ragout

      Ragout to jednogarnkowe danie wywodzące się z Francji. Ragout to rodzaj gulaszu mięsnego, mięsno-warzywnego lub tylko warzywnego. Zazwyczaj mięso i warzywa kroi się w jednakowej wielkości kawałki, podsmaża, a potem podlewając winem lub bulionem dusi w gęstym sosie. Poza tym różnorakie przyprawy i wychodzi pyszne, gęste ragout zjadane zazwyczaj z bagietką, kaszą lub solo.  Ragout można przygotować praktycznie z każdego rodzaju mięsa począwszy od drobiu ( kurczak, indyk, kaczka, gęś ) poprzez wołowinę i wieprzowinę, a skończywszy na owocach morza i rybach. Fani kuchni wegańskiej mogą przygotować pyszne ragout w wersji warzywnej. Do ragout wieprzowego czy wołowego zaleca się dodanie czerwonego wytrawnego wina, które jeszcze bardziej wzbogaci smak tej francuskiej potrawy. 

Składniki:

  • ok 1 kg mięsa wieprzowego  użyłam chudej karkówki )
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • 25 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • ok 200 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
Sposób przygotowania:
  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a po jej zeszkleniu przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy  pokrojone w równą kostkę mięso oprószone solą. Smażymy na wolnym ogniu często mieszając do lekkiego zrumienienia
  • Do mięsa dolewamy bulion oraz wino. Dusimy ok 40 minut pod przykryciem
  • Do mięsa dodajemy pokrojone w mniej więcej podobnej wielkości kawałki warzywa: marchewkę, paprykę i pieczarki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut . 
  • Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojoną cukinię oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i tymiankiem. Dusimy kolejne 10 minut
  • Ragoùt podajemy z makaronem, kaszą czy bagietką
Ragout

Komentarze