Ryż do obiadu z warzywami

 Ryż do obiadu z warzywami

Ryż z warzywami do obiadu

      Kolorowy ryż z warzywami podany do obiadu zamiast np ziemniaków to doskonała odmiana. Ryż jest smaczny, urozmaicony różnymi warzywami i pasuje idealnie, zwłaszcza do drobiu. Do takiego ryżu używam marchewki, groszku, fasolki, pietruszki i papryk w różnych kolorach. Warto wypróbować.

Ryż z warzywami do obiadu

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu
  • po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • marchewka
  • kawałeczek pietruszki
  • garstka zielonego groszku
  • garstka zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • łyżeczka oleju
  • opcjonalnie pół łyżeczki przyprawy naturalnej ( mielone suszone warzywa i przyprawy typu kurkuma )
Sposób przygotowania:
  • Do wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Chwilę gotujemy
  • Dodajemy groszek i fasolkę, a po chwili opłukany ryż. Solimy
  • Po pięciu minutach dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, opcjonalnie przyprawę oraz olej
  • Gotujemy do miękkości ryżu
  • Najlepiej smakuje z mięsem drobiowym

Komentarze