Sałatka caprese w awokado
Sałatka caprese |
Sałatka caprese |
Sałatka caprese należy do moich ulubionych. Zarówno ze względu na smak, jak i prostotę wykonania. Awokado też zawsze mam pod ręką, bo często robię z niego pasty albo używam zamiast masła. Jest też składnikiem sałatek, które często goszczą na naszym stole. Dziś połączenie wszystkiego, co lubię: awokado i sałatki caprese. Jak dla mnie pysznie i treściwie, no i bardzo zdrowo. Do tego bagietka, a najlepiej ciabatta i mamy pyszną kolację, albo śniadanie.
Sałatka caprese w awokado |
Składniki:
- 2 duże awokado
- 1 opakowanie mini mozzarelli w kulkach 150g
- 200g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól i pieprz ( świeżo mielony )
- ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka soku z lomonki
Sposób przygotowania:
- Awokado dzielimy zna połówki. Wyjmujemy pestkę i za pomocą dużej łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Delikatnie skrapiamy sokiem z limonki
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy
- Pomidorki, jeśli są większe, dzielimy na pół. Ja użyłam podłużnych, które przekroiłam na dwie części
- Ze świeżej bardzo drobno roztartej bazylii ( użyłam pół roślinki z doniczki kupionej w supermarkecie ), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy ( 3 łyżki) zrobiłam sos, którym zalałam mozzarellę i pomidorki
- Połówki awokado napełniamy mozzarellą i pomidorkami. Skrapiamy octem balsamicznym
- Podajemy z ciabattą
Komentarze
Prześlij komentarz