Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana |
Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się głównie z kuchnią niemiecką, bo tam ziemniaki i wszelkie potrawy z nimi są niezwykle popularne. Pomysł na tą sałatkę zaczerpnęłam też z przepisów kuchni niemieckiej. Jest ona smaczna i sycąca, i co ważne, szybka w przygotowaniu. Smakuje solo, ale też będzie idealna do pieczonej kiełbasy czy do dań grillowych.
Sałatka ziemniaczana |
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mały por
- 150 g boczku
- mały kubeczek jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz
- gruby szczypior
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki kroimy w kosteczkę
- Por kroimy w cienkie półplasterki
- Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni
- Jajka kroimy w kostkę
- Jogurt mieszamy z majonezem
- W misce łączymy ziemniaki, por, odcedzony z tłuszczu boczek, jajka
- Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy jogurt z majonezem
- Całość mieszamy i posypujemy obficie posiekanym szczypiorem
- Podajemy solo lub do pieczonych mięs, do pieczonej kiełbasy i wszelkich dań z grilla
Komentarze
Prześlij komentarz