Sałatka ziemniaczana

 Sałatka ziemniaczana 

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

     Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się głównie z kuchnią niemiecką, bo tam ziemniaki i wszelkie potrawy z nimi są niezwykle popularne. Pomysł na tą sałatkę zaczerpnęłam też z przepisów kuchni niemieckiej. Jest ona smaczna i sycąca, i co ważne, szybka w przygotowaniu. Smakuje solo, ale też będzie idealna do pieczonej kiełbasy czy do dań grillowych. 

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mały por
  • 150 g boczku
  • mały kubeczek jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jajka na twardo
  • sól i pieprz
  • gruby szczypior
Sposób przygotowania:
  • Ugotowane ziemniaki kroimy w kosteczkę
  • Por kroimy w cienkie półplasterki
  • Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni
  • Jajka kroimy w kostkę
  • Jogurt mieszamy z majonezem
  • W misce łączymy ziemniaki, por, odcedzony z tłuszczu boczek, jajka
  • Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem 
  • Dodajemy jogurt z majonezem
  • Całość mieszamy i posypujemy obficie posiekanym szczypiorem
  • Podajemy solo lub do pieczonych mięs, do pieczonej kiełbasy i wszelkich dań z grilla

Komentarze