Syrniki - ukraińskie racuszki serowe

 Syrniki - ukraińskie racuszki serowe

Syrniki - ukraińskie racuchy serowe
Syrniki - racuszki serowe z Ukrainy

Ukraińskie racuchy serowe

     Syrniki to prosty przepis na przepyszne racuszki z sera. Są delikatne i smakowite. Robi się je szybko, a smakują wybornie. Syrniki to przepis wywodzący się z kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Syrniki to po prostu smażone mini serniczki. Można je zaserwować na pyszne, pożywne śniadanie lub też na deser czy nawet kolację. W letnie miesiące doskonale smakują ze świeżymi owocami.

Syrniki

Składniki:

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka łyżek mąki do obsypania racuszków
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania usmażonych racuchów, dżem, miód
Sposób przygotowania:
  • Ser należy rozdrobnić na gładko. Ja robię to przy pomocy ręcznego blendera
  • Do rozdrobnionego sera dodajemy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Znów wszystko blendujemy, aż ciasto zrobi się jednolite
  • Na osobny talerzyk wsypujemy kilka łyżek mąki
  • Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i zsuwamy go przy pomocy drugiej łyżki na talerz z mąką. Posypujemy ciasto też z góry mąką i już za pomocą ręki formujemy okrągły placuszek
  • Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron do zrumienienia
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy posypane cukrem pudrem. Można dodatkowo zaserwować z ulubioną konfiturą 

Komentarze