Tiramisu z mango

 Tiramisu z mango

Tiramisu z mango
Tiramisu z mango
Tiramisu z mango

Tiramisu z mango

 Proponuję Wam dziś przepis na pyszne tiramisu z dodatkiem mango. Tiramisu tradycyjne jest pyszne, ale to, jeśli chodzi o mój gust, bije go na głowę. Dzięki musowi z mango i kawałkom owoców deser nie wydaje się ciężki, a mango dodaje mu pysznego smaku oraz nieco kwaskowatości dzięki zastosowanej galaretce cytrynowej i sokowi pomarańczowemu, w którym maczam biszkopty. Deser pyszny. Mnie niezmiennie zachwyca odkąd go robię.

Tiramisu z mango

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 opakowania serka mascarpone 250g
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie śmietan - fix
  • 3 łyżki cukru pudru ( można dać 4 jeśli lubimy mocno słodkie desery. Ja zawsze daję tylko 3 )
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100% ( bez dodatku cukru )
  • 1 puszka pulpy z mango - 450 g 
  • 1 duże dojrzałe mango
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy formę - najlepiej z odpinaną obręczą. Ja użyłam formy o kształcie kwadratu i wymiarach 25x25 cm. Dno wykładamy papierem co pieczenia i zapinamy obręcz. Przygotowujemy też pasy papieru na boki formy - forma łatwo się wówczas otworzy, a ciasto nie przyklei do ścianek formy i nie zdeformuje podczas jej otwierania
  • W około 150 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Bez obaw - da się ją rozpuścić, choć trzeba się trochę namieszać. Jak galaretka przestygnie mieszamy ją dokładnie z pulpą z mango i odstawiamy do stężenia ( ja do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia ). Jak mus z mango zaczyna tężeć możemy przystąpić do dalszej pracy
  • Do naczynia ( u mnie prostokątna, dość płaska miseczka ) wlewamy sok pomarańczowy. Po kolei wkładamy do niego biszkopty, obracamy, aby sok oblał biszkopta z każdej strony. Wyjmujemy i układamy ściśle na dnie formy
  • Do miski robota kuchennego wlewamy śmietankę ( z lodówki ) i ubijamy na sztywno w między czasie dosypując do niej śmietan-fix oraz cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek i jeszcze chwilę razem mieszamy do połączenia składników, ale na mniejszych obrotach
  • Połowę masy śmietanowej wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy i dokładnie rozsmarowujemy masę także przy brzegach, aby nie było szpar, przez które zlewać mógłby się mus z mango
  • Na masę śmietanową wykładamy połowę musu z mango i równomiernie rozsmarowujemy
  • Na musie znów układamy warstwę biszkoptów zamaczanych wcześniej w soku pomarańczowym. Na nie wykładamy warstwę śmietany i na koniec znów warstwa musu z mango
  • Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przystrajamy plasterkami świeżych owoców mango

Komentarze

Prześlij komentarz