Zupa włoska z kurczakiem i tortellini

 Zupa włoska z kurczakiem tortellini 

Zupa włoska z kurczakiem i tortellini

Zupa z kurczakiem i tortellini

Włoska zupa z kurczakiem i tortellini

    Dziś zapraszam na pyszną włoską zupę z tortellini i kurczakiem. Zupa sycąca i smaczna. Odmienna od naszych polskich smaków. My tą zupę mamy w repertuarze domowym od jakiegoś już czasu i zawsze z miłą chęcią do niej wracamy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 garście tortellini z serem lub wędzonym boczkiem
  • 1 pierś z kurczaka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 litry bulionu 
  • 1 łyżeczka soku z limonki / cytrynu
  • sól i pieprz
  • oregano i bazylia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie
  • W innym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek. Jeszcze raz chwilę podsmażamy
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę i seler naciowy. Chwilę razem smażymy
  • Warzywa zalewamy bulionem ( można też wodą ) i razem gotujemy ok 5 minut
  • Do zupy dosypujemy tortellini i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. U mnie 20 minut, Solimy
  • Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Dodajemy sok z limonki
  • Mleko i mąkę mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy. Doprawiamy pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Chwilę razem gotujemy
  • Zupę podajemy posypaną świeżymi listkami bazylii

Komentarze