Zupa włoska z kurczakiem i tortellini
Zupa włoska z kurczakiem i tortellini |
Zupa z kurczakiem i tortellini |
Włoska zupa z kurczakiem i tortellini
Dziś zapraszam na pyszną włoską zupę z tortellini i kurczakiem. Zupa sycąca i smaczna. Odmienna od naszych polskich smaków. My tą zupę mamy w repertuarze domowym od jakiegoś już czasu i zawsze z miłą chęcią do niej wracamy.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 garście tortellini z serem lub wędzonym boczkiem
- 1 pierś z kurczaka
- szklanka mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 litry bulionu
- 1 łyżeczka soku z limonki / cytrynu
- sól i pieprz
- oregano i bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie
- W innym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek. Jeszcze raz chwilę podsmażamy
- Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę i seler naciowy. Chwilę razem smażymy
- Warzywa zalewamy bulionem ( można też wodą ) i razem gotujemy ok 5 minut
- Do zupy dosypujemy tortellini i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. U mnie 20 minut, Solimy
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Dodajemy sok z limonki
- Mleko i mąkę mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy. Doprawiamy pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Chwilę razem gotujemy
- Zupę podajemy posypaną świeżymi listkami bazylii
Komentarze
Prześlij komentarz