Apple Pie czyli klasyczna amerykańska szarlotka
Kto nie lubi szarlotki? To dziś wersja amerykańska - Apple Pie. U mnie z ozdobną górą. Lubię takie robótki kuchenne, więc trochę się pobawiłam, z pomocą małych pomocników. Wycinały kwiatuszki i listeczki i bardzo się im to podobało.
Składniki:
- 425 g mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 4 duże jabłka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy. Łączymy z solą i cukrem.
- Do suchych składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagniatamy, aż utworzy się nam coś na kształt kruszonki. Wówczas dolewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Pakujemy do foliowego woreczka i wkładamy na ok 1,5 godziny do lodówki
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek ( ok 4 mm) tak, aby sięgał do górnego rantu foremki. Ja używam foremki na tartę o średnicy 25 cm
- Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto
- Przygotowujemy jabłka: obieramy i dzielimy na ósemki, a potem w poprzek na cienkie plasterki. Do jabłek dodajemy ok pół szklanki cukru, cynamon i mąkę. Wszystko razem mieszamy
- Przygotowujemy górę: możemy przygotować drugi okrągły placek o średnicy foremki bądź puścić wodze fantazji i górę przyozdobić wycinając z ciasta paseczki, zaplatając warkoczyki, wycinając różne kształty: kwiatki, listki, motylki
- Na spód ciasta przekładamy jabłka. Wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta lub też tworzymy z ciasta kratkę czy też inne wzory
- Górę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy tak ok 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 45-50 minut przykrywszy górę folią aluminiową, którą ściągamy przed końcem pieczenia, jeśli szarlotka nie jest odpowiednio zrumieniona
- Jeśli zostanie nam potem trochę ciasta można go rozwałkować i upiec ciasteczka pędzlując je wcześniej mąką i posypując np grubym cukrem
Co za widok, co za sztuka, smak tez pewnie nieziemski. Dzięki za przepis. Gratuluję pomysłu i wykonania.
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń