Apple pie czyli amerykańska szarlotka

 Apple Pie czyli klasyczna amerykańska szarlotka

Apple Pie
Apple Pie
Apple Pie

  Kto nie lubi szarlotki? To dziś wersja amerykańska - Apple Pie. U mnie z ozdobną górą. Lubię takie robótki kuchenne, więc trochę się pobawiłam, z pomocą małych pomocników. Wycinały kwiatuszki i listeczki i bardzo się im to podobało. 

Składniki:

  • 425 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy. Łączymy z solą i cukrem.
  • Do suchych składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagniatamy, aż utworzy się nam coś na kształt kruszonki. Wówczas dolewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Pakujemy do foliowego woreczka i wkładamy na ok 1,5 godziny do lodówki
  • Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek ( ok 4 mm) tak, aby sięgał do górnego rantu foremki. Ja używam foremki  na tartę o średnicy 25 cm
  • Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto
  • Przygotowujemy jabłka: obieramy i dzielimy na ósemki, a potem w poprzek na cienkie plasterki. Do jabłek dodajemy ok pół szklanki cukru, cynamon i mąkę. Wszystko razem mieszamy
  • Przygotowujemy górę: możemy przygotować drugi okrągły placek o średnicy foremki bądź puścić wodze fantazji i górę przyozdobić wycinając z ciasta paseczki, zaplatając warkoczyki, wycinając różne kształty: kwiatki, listki, motylki
  • Na spód ciasta przekładamy jabłka. Wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta lub też tworzymy z ciasta kratkę czy też inne wzory 
  • Górę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy tak ok 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 45-50 minut przykrywszy górę folią aluminiową, którą ściągamy przed końcem pieczenia, jeśli szarlotka nie jest odpowiednio zrumieniona
  • Jeśli zostanie nam potem trochę ciasta można go rozwałkować i upiec ciasteczka  pędzlując je wcześniej mąką i posypując np grubym cukrem

Komentarze

  1. Co za widok, co za sztuka, smak tez pewnie nieziemski. Dzięki za przepis. Gratuluję pomysłu i wykonania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz