Babka gołąbkowa
Babka gołąbkowa |
Babka gołąbkowa |
Babka gołąbkowa |
Baba gołąbkowa |
Z okazji Wielkanocy możemy przygotować gołąbki, ale nieco w innym wydaniu. Gołąbki przygotowujemy w formie do babki. Mniej roboty, bo odpada zawijanie gołąbków, przygotowywanie zalewy i gotowanie gołąbków. Wszystko umieszczamy w formie do babki i pieczemy w piekarniku. Taka babka efektownie wygląda na wielkanocnym stole. Dobrze się kroi. Plastry babki podajemy w ulubionym sosie. Ja serwuję taką babkę zwykle z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka lub biodrówka )
- 300 g suchego ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
- majeranek
- średniej wielkości główka kapusty
- masło do formy
Sposób przygotowania:
- Główkę kapusty obgotowujemy w osolonej wodzie. Wcześniej wycinamy z niej głąb. Ja studzę w wodzie, ale można do ostudzenia wyjąć z wody
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do całkowitego odparowania wody
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy
- Mięso mielimy
- Formę do babki ( najlepiej z kominem ) smarujemy wewnątrz masłem
- Z kapusty zdejmujemy liście. Grube części liści ścinamy nożem. Liśćmi wykładamy wnętrze formy i zawijamy je na zewnątrz. Liście powinny na siebie zachodzić, czyli w praktyce mamy wokół ścianek podwójną warstwę liści
- Ryż mieszamy z mięsem, cebulą i tłuszczem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrabiamy
- Masą wypełniamy wnętrze formy i dobrze dociskamy. Liście, które były wywinięte na zewnątrz odwijamy do środka, tak aby zakryć farsz ( lub jego część, jeśli liście nie były zbyt duże i tylko niewiele wystawały poza formę ). Farsz dodatkowo przykrywamy jeszcze dodatkowymi liśćmi i dociskamy. Ja daję dwie lub trzy warstwy liści. Górna warstwa będzie bardzo mocno spieczona, a więc do usunięcia, ale pozostałe będą już ok
- Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny
- Podajemy z ulubionym sosem
Komentarze
Prześlij komentarz