Bułki faszerowane pieczarkami
Przedstawiam propozycję na pyszne śniadanie, kolację albo przekąskę. Może być dla domowników, ale i dla gości. Danie proste, a tak smakowite, że jadłoby się bez opamiętania. U nas wszyscy są jego fanami, więc powtarzam co jakiś czas. Do faszerowania kupuję jak najmniejsze bułeczki. Oczywiście bułki można też upiec samodzielnie, ale jak nie mamy czasu i chcemy przyrządzić coś szybko, a jednocześnie smacznie, to bułeczki kupujemy w ulubionej piekarni. Zapieczone w piekarniku są mega chrupiące, a w połączeniu z pysznym nadzieniem pieczarkowym smakują fantastycznie. Nie wspomnę o pieczarkowym aromacie unoszącym się po domu!
Składniki: ( na 6 małych bułek )
- ok 500 g pieczarek
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 - ok 10 dag sera mozzarella z bloku
 - ostra mielona papryka
 - małe bułki ( u mnie 6 )
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju do lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy
 - Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu. Pod koniec doprawiamy pieprzem. Studzimy
 - Z bułek odkrawamy górę i łyżką ( lub za pomocą palców ) wydrążamy środek ( ale nie aż do samej skórki, trochę miąższu bułki zostawiamy )
 - Do pieczarek dodajemy połowę startego sera. Mieszamy
 - Bułki napełniamy pieczarkami ( z kopką ). Wierzch obsypujemy resztą sera i po wierzchu posypujemy ostrą papryką mieloną
 - Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach aż do lekkiego przyrumienienia się sera. U mnie ok 20 minut
 
Komentarze
Prześlij komentarz